Dit jaar loop ik stage in de gehandicaptenzorg. Eens in de week komen er ouders van kinderen met het syndroom van down (onder de 4 jaar) bij ons om met de kinderen ontwikkeling stimulerend te spelen en ervaringen uit te wisselen. Om met de kinderen te communiceren gebruiken wij gebaren. Dit is zo leuk om te zien. De kinderen kunnen nog niet praten, maar om zich duidelijk te maken kunnen zij gebaren gebruiken.We beginnen altijd met liedjes zingen. Iedere week komen dezelfde liedjes voorbij. Hoe langer ze in het groepje zitten, hoe meer ze de gebaren mee gaan doen. Op een gegeven moment gaan zij ook de woorden aan de gebaren koppelen.

Kortom, door de gebaren kunnen de kinderen eerder met ons communiceren. Al zijn het maar de simpele dingen, zoals mama, papa of eten.

Gebaren? Dat gebruik je toch alleen bij dove mensen en kinderen? Dat dacht ik ook, toen ik er voor het eerst over hoorde. Maar deze methode is heel leuk om met alle kinderen te doen en is zeker de moeite waard om te proberen. Doordat kinderen eerst de gebaren gebruiken, voordat zij in staat zijn om te praten, kunnen zij zich al heel jong duidelijk maken en voorkomt het een hoop frustraties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge