Je kind beschermen tegen het nieuws

Gisteren gebeurde het weer. Het was overal in het nieuws. Twee (later bleek 3) gemaskerde mannen drongen een kantoorgebouw binnen in Parijs en begonnen om zich heen te schieten. Meer hoorde ik niet. Details wilde ik eigenlijk liever niet weten. Later begon ik toch nieuwsgierig te worden. Wie waren deze mannen? Wat was het motief? En nog meer vragen.
Op internet gingen filmpjes rond van de schietpartij. Filmpjes die ik niet wilde zien. Maar waar ik middels de sociale media toch weer steeds op geattendeerd werd. En dan komt toch het moment dat je gaat kijken… Op de beelden is te zien hoe een politieagent op de grond ligt. Neergeschoten, maar leeft nog. Een gewapende gemaskerde man komt op hem afgelopen. Dan wordt het beeld zwart. Ik schrik en weet donders goed hoe dit is afgelopen.

Dit soort nieuws beangstigt mij steeds meer. En dit krijgen kinderen ook mee. Ik weet dat oorlog en geweld van alle tijden is. Dat hoef ik niemand wijs te maken. Maar het komt door televisie, internet en sociale media wel erg dichtbij. Hoe kunnen we onze kinderen hiervoor beschermen? Moeten we onze koppen in het zand steken? Net doen alsof dit allemaal niet gebeurt? Of moeten we juist open kaart spelen?

Kinderen krijgen dit hoe dat ook mee. Ik zou dus zeker niet mijn kop ervoor in het zand steken. Praten, dat is wat ik zou doen. Liever dat zij die beelden onder begeleiding zien en dat je er voor hen bent, dan dat zij dit stiekem doen en overdonderd worden door de angst. Kijk daarbij wel naar je kind. Probeer je kind wel te beschermen tegen dit soort beelden. Ik zou ze zeker niet voor hun neus houden. Liever dat zij het helemaal niet te zien krijgen. Daarnaast blijven praten. Laat merken dat je de gevoelens van je kind begrijpt en geef je kind het gevoel dat hij/zij zijn/haar gevoelens bij je kwijt kan.

Zo werkt dat ook voor ons. Ik praat hier ook over met mijn partner. Mij helpt dat om de angst te reguleren en weer door te kunnen gaan. Dit werkt voor een kind net zo.

Hoe gaan jullie om met dit soort nieuwsberichten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge