Een goede oppas vinden

Dit weekend heb ik voor het eerst een nacht op mijn nichtje mogen passen. Mijn zus en haar vriend hadden een feestje en zij hadden een hotel in de buurt geboekt, om zo ook lekker van het feest te kunnen genieten. Ik ben in hun huis blijven slapen. Mijn zus vond het heel moeilijk om voor het eerst een hele nacht van de kleine te zijn verwijderd. Maar ze had genoeg vertrouwen in mij om toch een nacht weg te blijven. Nu had zij dus iemand die zij kon vertrouwen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Hoe kom je aan een goede oppas.

Formeel of informeel

De vraag die je je eerst moet stellen is: wie kan ik mijn kind toevertrouwen? Logisch lijkt mij. Maar is er wel iemand in jou buurt die je kunt vertrouwen? De meeste mensen kiezen voor opa, oma of een ander familielid. Maar dit is niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. Dan ga je verder kijken. Wellicht vrienden of buren bij wie je terecht kunt.

Maar wat nou als die er ook niet zijn of ze kunnen niet. Dan kun je nog middels een formele weg aan een oppas komen. Via advertenties in de krant of in de supermarkt is er misschien wel iemand te vinden die tegen betaling wil oppassen. Of ken je via via nog een goede oppas. Maar iedereen kan dan zomaar bij jou thuis komen. Mensen die je niet kent. Maar vertrouwen, vooral als het om je kind gaat, is er niet direct. Tegenwoordig zijn er ook veel oppasbureaus. Deze zoeken een oppas voor je uit. Er kan gekeken worden of er een klik is tussen oppas, kind en ouder. Is er geen klik, dan zoeken zij een nieuwe oppas voor je. Vraag wel even na hoe het zit bij ziekte of vakantie. Deze optie is wel duurder, maar het vinden van en betrouwbare oppas is wel makkelijker.

De juiste oppas gevonden

Je hebt de juiste oppas gevonden en dan? Dan moet je nog de stap nemen om daadwerkelijk weg te gaan. Laat in ieder geval los, dat het niet allemaal kan gaan zoals jij het zou willen. De oppas heeft nou eenmaal andere regels. Dingen die je echt belangrijk vindt, kun je opschrijven voor de oppas. Zo kan hij/zij altijd even terugkijken hoe het ook al weer zat.

Maak verder duidelijke afspraken over de overige werkzaamheden, bijvoorbeeld halen en brengen, koken of andere huishoudelijke taken. En niet geheel onbelangrijk, maak afspraken over roken, bezoek van vrienden (van de oppas) en telefoneren.

Oh en By the way, alles is goed gegaan met het oppassen! Moeder en dochter maken het nog steeds goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge