Wat voor speelgoed bied jij aan?

4957237387_95bc259c08_b

Bron: Mr MdR via Compfight cc

Het eerste wat mijn buurmeisjes bij mij deden, toen ze nog wat jonger waren, was naar de bak met oude batterijen lopen. Uren waren zij zoet met die batterijen en twee oude theeblikken. Batterij erin. Batterij eruit. Heerlijk om naar te kijken. En het grappige was: alle andere kleine kinderen (neefjes, nichtjes) die op bezoek kwamen, deden precies hetzelfde. Nou zijn batterijen niet het meest veilige om mee te spelen. Dus die heb ik vervangen voor kleine simpele blokjes. Ook leuk.

Passief speelgoed
Ik ben sowieso een voorstander van simpel, passief speelgoed. Dit daagt kinderen uit om zelf te gaan ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen doen. Daardoor kunnen kinderen zich met alle ontwikkelingsgebieden bezighouden, met het meest simpele speelgoed. In de grotere speelgoedwinkels is veel speelgoed te vinden die een batterij nodig hebben. Als kind hoef je alleen maar op een knopje te drukken en er komt een geluidje uit. Meer hoeven ze er dus ook niet aan te ontdekken, behalve dan alle knopjes. Als ik ga shoppen voor de kids in mijn omgeving, ga ik naar de exclusievere speelgoedzaken. Vaak hebben ze daar “ander soort” speelgoed, dat het kind activeert om zelf te ontdekken. Zoals het bovenstaande voorbeeld, zijn huishoudelijke spullen ook ideaal. Bijvoorbeeld een vergiet met ballen. Daar kunnen ze een hoop mee. Of gewoon een paar plastic bekers en bakjes. En zo valt er nog meer te verzinnen met een beetje creativiteit. Over creativiteit gesproken. Kinderen denken nog heel erg “out-of-the-box”. Met huishoudelijk materiaal kunnen kinderen meer dan jijzelf denkt. Dus passief speelgoed stimuleert ook de creativiteit van de kinderen.

Het is natuurlijk heerlijk om wel speelgoed met geluidjes in huis te hebben. Als je even je kind af moet leiden, hoef je zelf ook alleen maar op een knopje te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge