Op zoek naar het perfecte kinderdagverblijf

fursarahelise via Compfight cc
fursarahelise via Compfight cc

Nu ik zwanger ben, moesten we ook op zoek naar een kinderdagverblijf. Ik wil niet meer dan drie dagen gaan werken en omdat mijn schoonouders graag een dag willen oppassen, hebben we een verblijf nodig voor 2 dagen. Ik wist heel goed wat ik belangrijk vind voor mijn kindje. Vooral veel buitenactiviteiten en niet bij ieder spatje regen gelijk naar binnen. Geïnspireerd door de Scandinavische kinderdagverblijven.

Bij mij in de buurt wist ik er al meteen één die veel naar buiten gaat, dus daar wilde ik sowieso kijken. Helaas is dit hem niet geworden, omdat deze niet hoog scoorden op de andere punten die ik belangrijk vond.

Dit zijn de punten waar ik op heb gelet:

 • Binneninrichting. Sommige houden de inrichting heel zen. Andere kinderdagverblijven kiezen ervoor om er een hysterische bende van te maken met allerlei rommel op de muur, speelgoed met toeters en bellen en ook alles tegelijk aanbieden. Ik koos voor een middenweg. Ik wil niet het risico lopen dat mijn kind zich gaat vervelen. Maar ik wilde ook niet dat hij zo veel prikkels op een dag te verwerken krijgt, dat ik er uiteindelijk een druk kind aan over hou.
 • Buiteninrichting. Een leuke tuin waar veel te beleven valt. Het liefst nog wat dieren erbij. Dat was een voorwaarde. Dus niet een saai pleintje, waarbij de kinderen alleen maar op een fietsje kunnen zitten. Nee, ik vind het belangrijk dat kinderen de planten leren kennen, materialen leren kennen, etc.
 • Veiligheid. Ik schrok mij wezenloos toen ik bij een kinderdagverblijf kwam en de leidsters gewoon met hete theekopjes over de groepen liepen en deze in een speelgoedkast neerzette, op ooghoogte van de kinderen. Dit voelde niet goed. Ik snap dat je dit thuis ook doet. Maar als je er maar één of twee hebt rondlopen, is toch anders dan 13 kinderen. Al was de rest ontzettend leuk. Hier knapte ik flink op af.
 • Groepsindeling (activiteiten naar leeftijd). Sommige kiezen voor horizontale groepen (0-2 jaar) andere voor verticale (0-4). Wij zijn er bij één wezen kijken die alleen maar verticale groepen te bieden had. Hun motivatie: kinderen leren van elkaar. Dat is waar. Maar waar ik over twijfelde is de activiteiten die zij echt gericht op leeftijden kunnen aanbieden. Dit waren groepen met maximaal 12 kinderen en 2 leidsters. Als jij alle leeftijden ertussen hebt zitten, twijfel ik er aan of je echt gericht naar leeftijden kunt kijken. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar ik zag hier niet een voordeel in.
 • Internationaal. Wij hebben even getwijfeld over een kinderdagverblijf die ook Engels aanbood. Kinderen zijn sponzen als ze zo jong zijn. En Engels is een belangrijke taal. Op dit kinderdagverblijf praat één leidster op de groep Engels, de ander Nederlands. Het sprak mij heel erg aan. We hebben hier uiteindelijk toch niet voor gekozen. Het woog niet op tegen de andere punten.
 • Eten/drinken. Eten ze warm of eten ze gewoon brood tussen de middag? Brood is op zich niet erg, maar warm eten is toch wel echt heel goed voor de kinderen. Zo komen ze al jong in aanraking met alle smaken en vaak eten ze warm op een kinderdagverblijf beter dan thuis. Zo krijgen ze toch hun belangrijke voedingen binnen. Ik heb er nu één gevonden die iedere dag hun groente vers binnenkrijgt en de maaltijden met de kinderen klaar maakt. Geniaal! Zo is er weer een extra activiteit erbij en leren de kinderen waar hun eten vandaan komt. Ik ben voor! En dan heb je nog het drinken. Er zijn kinderdagverblijven die kiezen ervoor om limonade te geven. Is dat nou echt nodig? Moet je ze echt zo jong al volstoppen met suiker? Nee, liever alleen water, thee of melk.
 • Kosten. Let echt goed op wat er allemaal in de prijs zit. Eén van de kinderdagverblijven leek heel goedkoop, maar ik moest zelf nog alle luiers en voedingen regelen. Het kwam er op neer dat deze uiteindelijk veel duurder is. Ook was er een kinderdagverblijf bij waarbij ik apart nog voor eten moest betalen. Wel 2,75 (!!) per dag. En wat als ik niet betaal? Krijgt mijn kind dan geen eten? All inclusive is toch gewoon veel duidelijker. Je weet waar je aan toe bent en hebt dus geen verborgen kosten meer. Uiteindelijk ben je nog goedkoper uit ook.
 • Ligging. Uiteraard heel belangrijk of het wel handig te combineren is met je werk. Ik werk zelf in de kinderopvang, maar niet dicht bij mijn vriend zijn werk of onze woning. Het komt er dan op neer dat mijn vriend in de file moet gaan staan of dat mijn kind iedere keer net zulke lange dagen als mij moet maken. Dat wilde ik niet. En daarbij komt kijken dat ik met mijn werk minder flexibel ben. Bij noodgevallen kan ik niet zomaar naar huis gaan. Mijn vriend heeft wel een flexibele baan. Bijkomend voordeel: omdat ik minder ga werken en mijn vriend niet, heeft hij ook meer kans om tijdens deze momenten even alone time te hebben met ons kindje. Want ik zal nog niet thuis zijn, als hij hem al op heeft gehaald.
 • Schoolvoorbereiding. Dit vond ik ook heel erg belangrijk. Sommige kinderdagverblijven zijn puur alleen maar opvang. Dat is jammer. Nu hebben we er één gevonden die ook een voorschoolse educatie programma heeft. Dat is zeer bijzonder, want normaal gesproken maken alleen peuterspeelzalen hier gebruik van. Dus zeker een pluspunt voor dit kinderdagverblijf om gebruik te maken van de leergave van kinderen als ze nog zo jong zijn.
 • Slapen binnen of buiten. Het liefst wilde ik dat mijn kind de mogelijkheid had om buiten te slapen. Dat is zo gezond voor kinderen. Ze slapen er echt veel beter op. Het kinderdagverblijf waar ons kind nu heen gaat, doet dit helaas niet. Maar omdat zij het groene keurmerk willen hebben, zijn zij hier wel mee bezig. Dus wie weet.

Hebben jullie hier ervaring ook mee? En herkennen jullie dit? Ik ben heel benieuwd wat voor jullie belangrijk was in het maken van een keuze.

2 thoughts on “Op zoek naar het perfecte kinderdagverblijf

 1. Je bent best kritisch haha. Dat van die theekopjes kan ik me overigens helemaal voorstellen, wat een onveilige situatie. Ik vond het vooral belangrijk dat het in de buurt was en gemoedelijk. Dat is het beide. Verder is het daar vrij geordend maar wel met open kasten en dingen aan de muur. Maakt het gezellig en huiselijk vind ik. Het is trouwens geen dagverblijf maar een peuterspeelzaal waar mijn zoontje maar 2 x 2 uurtjes in de week is, misschien dat het komt dat ik daarom niet zo kritisch ben haha.

  1. Leuk dat iedereen daar weer op een andere manier over denkt. Ik denk dat ik heel kritisch ben, omdat ik zelf in de kinderopvang werk. Peuterspeelzaal is ook echt heel leuk om naar toe te gaan. Echt die schoolse voorbereiding. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge