Wel of geen parfum dragen als je net een baby hebt gekregen?

FullSizeRender (11)Een half uur nadat een baby is geboren, herkent hij of zij al de lichaamsgeur van zijn of haar moeder. Daardoor zou het dragen van parfum verwarrend voor een baby kunnen zijn. Dit is tenminste wat ik heb gehoord. Ik ben dol op parfum en vooral nu de lente er aan komt, haal ik graag mijn favoriete luchtjes weer uit de kast. Ik wilde graag weten of hier een kern van waarheid in zit. Aangezien ik binnenkort een kleine verwacht, wilde ik weten of ik inderdaad mijn luchtjes straks niet meer aan mag raken. Waarschijnlijk een dilemma waar meerdere newly mama’s mee kampen en dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

Mijn onderzoekje was eigenlijk een beetje teleurstellend. Er zijn te weinig bronnen die over dit onderwerp gaan. Ik kon uiteindelijk één website vinden die de theorie een soort van bevestigde. En ja hoor. Ik kan mijn geurtjes voorlopig laten staan. Ik wil namelijk borstvoeding gaan geven. De geur die van je borsten af komt, helpt de kleine om je borsten te vinden. Parfum en zelfs deo kunnen de baby terug laten schrikken. Het wordt dus afgeraden om te heftige luchtjes te dragen. Dus voorlopig laat ik parfum even in de kast staan. Zelfs deo en bodylotion worden afgeraden, maar ergens heb ik ook geen zin in een zweetlucht om mij heen de hele dag. Aan de deorollers dan maar? Ook al heb ik echt een ontzettende hekel aan die dingen.

Wel even een kanttekening aan mijn bron. Het is ook een blog en ik heb geen idee waar deze blogger haar informatie vandaan heeft gehaald. Het enige wat ik er over kan zeggen is dat ik het wel heel logisch vind klinken. Ik heb vaker gehoord dat baby’s de geur van de moeder en van de borstvoeding herkent. Dus ik kan aannemen dat het waar is. Tenzij iemand een betere bron kan vinden die het tegendeel bewijst… Ik hoor het graag.

Wat hebben jullie gedaan toen jullie kleintje net was geboren? Wel of geen parfum?

Bron: dragen en voeden

8 thoughts on “Wel of geen parfum dragen als je net een baby hebt gekregen?

 1. Ik kan me voorstellen dat bepaalde geuren heel heftig kunnen zijn voor een babyneusje. Zelf kan ik sinds mijn zwangerschap echt voor geen meter meer tegen parfum (of andere sterke geuren), dus voor mij is de keuze sowieso makkelijk gemaakt. Daarnaast past een zo natuurlijk mogelijk omgeving het beste bij mij (en dus ook bij mijn kindje), maar dat is voor iedereen anders.
  Wat zegt de verloskundige hierover? Of heb je misschien nog een borstvoedingvoorlichting waar je het kunt vragen?

  1. Ja, ik denk dat ik het aan mijn kraamhulp ga vragen. Die zal het wel weten. Mijn borstvoedingsboeken zeggen er in ieder geval niets over. Maar als ik geen luchtjes op kan doen, heb ik het zeker voor de kleine over 😉

 2. Ik droeg geen parfum de eerste tijd. Ik gebruikte alleen deoroller. Toen ik ging werken of naar gelegenheden droeg ik alleen parfum op m’n polsen. Geen idee wanneer ik weer parfum ging dragen .

 3. Ik zat daar ook heel hard mee. Ik ben zo’n parfum madam! Dochter is nu 6 maanden oud en ‘durf’ nu pas terug parfum dragen en ook enkel op de dagen dat ik zelf ga werken. Tegen dat ik dan terug thuis ben, is de felle geur al wat minder. Denk ik dan. 🙂
  Ik durfde het ook niet eerder, omdat ik haar altijd op mij had liggen of in de draagdoek had en dan is zo’n felle geur echt wel veel voor zo’n baby.

 4. Ik ben er zelf eigenlijk van overtuigd dat een baby echt wel de geur van mama ruikt, ook al draagt zij een geurtje. Moet dan niet heel veel zijn uiteraard, maar dat is nooit fijn. Zelf droeg ik geen parfum een tijd na de geboorte maar dat was meer omdat ik er gewoon niet mee bezig was.

 5. Je Eu’Natural mama luchtje is de lekkerste parfum voor je baby!

  Niet alleen kan het verwarrend zijn voor de baby om te starten met borstvoeding. Ook zitten er veel chemische en zelfs schadelijke stoffen in parfum, voor jezelf en helemaal zo’n kleintje, in veel verzorgingsproducten.
  Ik kocht een fles amandel olie en stopte daar een paar druppels etherische lavendel in ipv. bodylotion. Misschien niet de eerste week doen maar als de borstvoeding eenmaal opgang is kan het geen kwaad. Ik spreek uit ervaring ben verder ook geen expert.

  Zou hier ook meer over willen weten aangezien ze op de crèche vaak veel parfum dragen en ik eind van de dag een geparfumeerde baby terug krijg. Baal ik ook van. Zelf zou ik alleen producten van Weleda of andere biologische merken voor me baby aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge