Pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Bron
Bron

Nu de bevalling steeds dichterbij komt, moet ik een bevallingsplan op gaan stellen. Eén van de onderwerpen die er in moeten komen te staan, is het onderwerp pijnbestrijding. Dit vind ik een lastige keuze, omdat ik nu niet kan weten hoe ik op de pijn ga reageren. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

Waar kon ik uit kiezen?
Het ziekenhuis waar ik wil bevallen, heeft maar twee opties pijnbestrijding: een ruggenprik en een pompje. Toen de verloskundige ging uitleggen wat deze pijnbestrijdingen inhielden (inclusief alle nadelen), was ik er niet van overtuigd dat pijnbestrijding heel erg voordelig is. Sterker nog, ik ben banger geworden voor de pijnbestrijdingen, dan de bevalling zelf. Mijn keuze is dus om niet aan pijnbestrijding te doen.

Maar wat nou als ik mijzelf ga tegenwerken?
Ja, dan wil mijn vriend dat ik wel pijnbestrijding neem. Als ik mij niet kan ontspannen, duurt de bevalling alleen maar langer. Maar ergens ben ik heel zelfverzekerd. Even weer terug te komen op mijn miskramen-verhaal. Hier vertelde ik ook al klein beetje over in deze blog. Omdat het toen allemaal zo vaag was en ik niet wist wat mij te wachten stond en ook nog eens heel veel pijn heb gehad, zonder dat ik om pijnbestrijding kon vragen, denk ik dat wij er wel doorheen komen. We hebben nu mensen om ons heen die er ons doorheen helpen en we hoeven het niet thuis met zijn tweeën te doen.

De geboorteTens
Je leest het goed: de geboorteTens. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik hoop dat dit apparaat mijn redding gaat worden en voorkomt dat ik echt pijnbestrijding nodig ga hebben. Wij hebben thuis een zwangerschapscursus gedaan en de mevrouw die deze cursus gaf, kwam hiermee. Een apparaat die kleine schokjes geeft, zodat de pijn wegebt. Zowel ik als onze baby lopen hierbij geen risico’s, zoals de meeste pijnbestrijdingen dat wel hebben.

Maar ja, iedere situatie is weer anders. Als ik ingeleid moet worden en ik krijg een weeën storm, weet ik niet of die geboorteTens mij er nog doorheen gaat helpen. We gaan het zien.

Voor welke pijnbestrijding hebben jullie gekozen? En waarom?

4 thoughts on “Pijnbestrijding tijdens de bevalling?

 1. Verloskundigen vertellen altijd een horrorverhaal als ze je voorlichten over pijnbestrijding. Ik stond er precies zo in als jij bij mijn eerste bevalling (incl het zelfverzekerde gevoel), maar ik ben er na 3 cm keihard op terug gekomen. Ik zat mezelf dus enorm tegen te werken, kon tussen de weeën door niet ontspannen en werd echt overvallen door de pijn.

  Uiteindelijk moest ik in het ziekenhuis nog vrij lang wachten tot ze een pompje aan konden sluiten. Eerst inderdaad nog twee keer alle mogelijke bijwerkingen te horen gekregen en toen ik definitief akkoord ging, gingen ze pas aan de slag. En echt: ik wilde op dat moment dat ze me eerder hadden aangesloten. Opeens kon ik wel weer ontspannen tussen de weeën door en kreeg ik wel vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik was niet benauwd, duizelig of helemaal van de wereld. Ik was gewoon aanwezig, maar kon iets beter met de spanning omgaan. Een uur later zat ik op 9 cm!

  Wat ik je hiermee wil vertellen: het is een heel goed streven om een bevalling zonder pijnbestrijding voor je te zien en je daar echt aan te houden. Maar bedenk wel dat die bijwerkingen waar ze je bang voor maken zo weinig voorkomend zijn. En dat er in hele grote delen van de wereld preventief al met pijnbestrijding wordt gesmeten. In Amerika wordt je namelijk voor gek verklaard als je niet bij voorbaat al een ruggenprik wilt. Hoe dan ook: ik wens je heel veel succes, ik hoop dat het je lukt om de bevalling te hebben die je wenst en mocht het niet zo zijn: vraag om het pompje! 😉

 2. Hoi,

  Kwam je blog tegen via twitter 🙂 – Zelf vader van 3 kinderen en bevallingen uiteraard zelf van dichtbij meegemaakt. Pijn is een logische ‘bijwerking’ en hoort erbij. Respect voor alle vrouwen! Absoluut. Sinds kort doe ik aan natuurlijke pijnbestrijding (en meer) en kan je als ondersteuning bij de bevalling de zogenaamde PowerStrips aanbevelen.

  Een unieke pleister / strip die puur bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten waaronder rode Koreaanse Ginseng, Marine Fytoplankton en meer kruiden etc. Het heeft al vele vrouwen een behoorlijke pijnverlichting gegeven tijdens de bevalling.

  Als je interesse hebt, neem dan even contact met me op of kijk even op http://stay-healthy.powerpatch.me/nl/powerstrips/

  Groet van Milko
  Stay Healthy

 3. Ik heb wel vaker gehoord over de geboortetens, hoorde er wel hele verschillende ervaringen mee. Ik heb beide keren een keizersnede gehad dus moest wel pijn bestrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge