Pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Bron

Nu de bevalling steeds dichterbij komt, moet ik een bevallingsplan op gaan stellen. Eén van de onderwerpen die er in moeten komen te staan, is het onderwerp pijnbestrijding. Dit vind ik een lastige keuze, omdat ik nu niet kan weten hoe ik op de pijn ga reageren. Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

Waar kon ik uit kiezen?
Het ziekenhuis waar ik wil bevallen, heeft maar twee opties pijnbestrijding: een ruggenprik en een pompje. Toen de verloskundige ging uitleggen wat deze pijnbestrijdingen inhielden (inclusief alle nadelen), was ik er niet van overtuigd dat pijnbestrijding heel erg voordelig is. Sterker nog, ik ben banger geworden voor de pijnbestrijdingen, dan de bevalling zelf. Mijn keuze is dus om niet aan pijnbestrijding te doen.

Maar wat nou als ik mijzelf ga tegenwerken?
Ja, dan wil mijn vriend dat ik wel pijnbestrijding neem. Als ik mij niet kan ontspannen, duurt de bevalling alleen maar langer. Maar ergens ben ik heel zelfverzekerd. Even weer terug te komen op mijn miskramen-verhaal. Hier vertelde ik ook al klein beetje over in deze blog. Omdat het toen allemaal zo vaag was en ik niet wist wat mij te wachten stond en ook nog eens heel veel pijn heb gehad, zonder dat ik om pijnbestrijding kon vragen, denk ik dat wij er wel doorheen komen. We hebben nu mensen om ons heen die er ons doorheen helpen en we hoeven het niet thuis met zijn tweeën te doen.

De geboorteTens
Je leest het goed: de geboorteTens. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik hoop dat dit apparaat mijn redding gaat worden en voorkomt dat ik echt pijnbestrijding nodig ga hebben. Wij hebben thuis een zwangerschapscursus gedaan en de mevrouw die deze cursus gaf, kwam hiermee. Een apparaat die kleine schokjes geeft, zodat de pijn wegebt. Zowel ik als onze baby lopen hierbij geen risico’s, zoals de meeste pijnbestrijdingen dat wel hebben.

Maar ja, iedere situatie is weer anders. Als ik ingeleid moet worden en ik krijg een weeën storm, weet ik niet of die geboorteTens mij er nog doorheen gaat helpen. We gaan het zien.

Voor welke pijnbestrijding hebben jullie gekozen? En waarom?