Waarom is voorlezen belangrijk?

Bron
Bron

Ik ben helemaal gek van boeken. En daarom zou ik het zo leuk vinden als onze kleine straks ook helemaal gek wordt van boeken. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Ik kan mijn enigszins voorstellen dat dyslectici minder met boeken hebben dan een ander iemand. Toch hoeft dat niet alles uit te maken. Mijn vriend is ook dyslectisch. En hoewel het hem niet altijd makkelijk af gaat, is hij wel een echte lezer. Dus dat zegt ook weer niks over de interesse van ons kind later. Ik ga straks lekker veel voorlezen aan ons kind! Dat is wel mijn intentie. Maar waarom vind ik voorlezen eigenlijk zo belangrijk?

5 redenen waarom voorlezen belangrijk is 

  • Taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden en kunnen ze later ook zelf benoemen.
  • Concentratie en rust. Een kind hoeft even niet de wereld om zich heen te ontdekken en leert zich concentreren op één ding.
  • Fantasie prikkelen. Een kind leert de wereld om zich heen te begrijpen door fantasie te gebruiken. Ook worden de werelden in boeken op een manier geschetst, zoals kinderen dat graag zien.
  • Aandacht. Een kind krijgt de één-op-één aandacht die hij of zij nodig heeft.
  • Interesse. Een kind ontwikkelt interesse voor boeken.

Let bij het uitzoeken van een boek op de interesse en de leeftijd van het kind. Voorlezen kan al vanaf 3 maanden (!). Het gaat dan nog niet om de verhalen, maar om het samenzijn met het kind.

Maar waar moet je dan op letten bij het uitzoeken van een boekje?
Elk kind ontwikkelt zich anders. Daarom is het niet alleen belangrijk om te letten op de leeftijd van het kind, maar ook zijn of haar interesses van dat moment. Ook is het belangrijk om op de lengte van het verhaal te letten. Als een verhaal lang duurt, kan een kind sneller afgeleid zijn. Plaatjes kunnen extra interesse opwekken. Hieronder nog per leeftijd een aantal aandachtspunten:

3 maanden: boeken met plaatjes met zwart-wit contrasten. Later gaan zij ook de primaire kleuren onderscheiden. Beginnen met eenvoudige vormen, zoals vierkantjes, rondjes etc. door simpele plaatsjes te benoemen, gaan baby’s woordjes en plaatjes aan elkaar koppelen. Dit verbreedt de woordenschat.

9 maanden: verhalen kunnen rijmpjes bevatten. Dit geeft herkenbare klanken.

Bijna één jaar: boeken met herkenbare plaatsjes dat overeenkomt met hun belevingswereld. Bijvoorbeeld speelgoed, dieren, eten, etc. Nog geen ingewikkelde tekeningen gebruiken. Maar één tekening tegen een effen achtergrond. Bijvoorbeeld de boeken van Nijntje zijn heel geschikt voor deze leeftijd.

12 tot 18 maanden: plaatjes kunnen langzaamaan ingewikkelder worden. Kindjes blijven ook langer geïnteresseerd. Ook herkennen ze steeds meer gevoelens.

18 maanden tot 3 jaar: De belevingswereld van kinderen worden groter en ze krijgen interesse in nieuwe dingen. Voelboekjes of flapboekjes zijn zeer geschikt voor deze leeftijd. Houd wel rekening met de voorkeur van het kind. Het ene kind vindt aanwijsboekjes leuker en weer andere kinderen vinden boekjes met een verhaallijn leuker.

Genieten jullie kinderen ook zo van voorlezen?

Bronnen: Wij, 2001/ Jonge gezinnen, 2011.

2 thoughts on “Waarom is voorlezen belangrijk?

  1. Voorlezen vond ik leuk om te doen, ik besefte me laatst dat ik het jammer vind dat ik eigenlijk niet meer kan voorlezen…(moeder van tieners). Wat goed dat je het belangrijk vindt, je kunt er idd niet vroeg genoeg mee beginnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge