Mijn overwegingen om borstvoeding te geven

baby-161205
Bron

Er is niets zo dubbel als het geven van borstvoeding, vind ik. Naast alle voordelen zitten er ook een hoop nadelen aan. Het doet zeer (vooral in het begin), met kleding moet je altijd rekening houden, ben je weg zonder de kleine moet je de mogelijkheid hebben om te kunnen kolven en overal moet je maar weer ongegeneerd je borst tevoorschijn halen. Dit blijkt ook allemaal nog een discussie te zijn. Sommige mensen zitten hier dus niet op te wachten. Maar als mijn kind honger heeft, interesseert de mening van andere mij geen ene biet meer. Dan kijken ze maar de andere kant op als ze het allemaal niet willen zien. Sterker nog: borstvoeding geven zonder pottenkijkers vind ik zelf ook erg fijn.

Al voordat ik überhaupt zwanger was, wist ik dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Althans, wilde proberen. Zo vanzelfsprekend is borstvoeding geven niet voor iedereen. Het moet op gang kunnen komen, je moet het kunnen combineren met je gezin/werk en sommige vrouwen slikken medicijnen waardoor zij geen borstvoeding mogen geven. Er zijn natuurlijk nog andere redenen die ik heb gehoord waarom vrouwen ervoor kiezen om het niet te doen. Ieder zo zijn eigen redenen. Helemaal prima. Ik ben niet zo’n borstvoeding gevende moeder die dat veroordeeld (even voor de duidelijkheid).

Ik koos er dus voor om wel borstvoeding te geven. Hoewel ik in de afgelopen 5 weken dat ons kindje er is, ook een paar keer op het punt stond om te stoppen. Vooral mijn tepels deden zo’n zeer dat ik er echt geen zin meer in had. Gelukkig is dat overgegaan. Sommige nachten vind ik nog wel zwaar om er weer uit te moeten. Maar ik zet mezelf eroverheen en ook dat gaat nu steeds beter. Als ik echt heel moe ben, dan kan ik altijd mijn vriend in ieder geval voor zijn luier eruit sturen. Scheelt toch weer een wandeling.

Nu ben ik blij dat ik heb doorgezet en ik hoop in ieder geval tot de 6 maanden vol te kunnen houden. Ik wilde gewoon niet stoppen. Dat voelde niet goed en zelfs een beetje egoïstisch. Hoewel ik wel vind dat een kind meer heeft aan een blije moeder. Dus dan zijn sommige egoïstische keuzes niet erg.

Maar om weer even terug te komen op de titel van dit artikel: hierbij mijn overwegingen om borstvoeding te gaan geven en vol te houden:

 1. Weerstand en ontwikkeling
  Dit is mijn belangrijkste overweging geweest. Voor de weerstand van mijn kleine is borstvoeding gewoon beter dan kunstvoeding. Het bevat alles wat mijn kindje nodig heeft en hij kan zelf bepalen hoeveel hij ervan nodig heeft. Borstvoeding gaat de groei van schadelijke bacteriën en virussen tegen. Hij is dus minder vatbaar voor ziektes. Ook zitten er de juiste onderdelen in borstvoeding die er voor zorgen dat de hersenen en het zenuwstelsel zich goed ontwikkelen. Het is dus een goede start voor een baby.
 1. Binding
  De eerste keer dat die kleine aap aan mijn borst hing, vond ik zo bijzonder. Hij leek zelf een weg naar mijn tepel te kunnen vinden. Met aanleggen moest hij wel geholpen worden. Maar dat eerste moment zie je hoe instinctief dit is. Ik voelde gelijk een band met mijn kindje door het lichaamscontact. Hij is echt afhankelijk van mij. Dat is soms ook een nadeel, maar ook een mooi idee.
 1. Altijd bij de hand
  Je hoeft niets klaar te maken en hoeft dus nergens op te wachten. Het is meteen de goede temperatuur. Aanleggen en drinken maar. Het bespaart in die zin een hoop tijd vooraf en dus ook een hoop gehuil. Hij is sneller getroost.
 1. Goedkoop
  Ik ging laatst voor de gein eens kijken wat kunstvoeding kost. Ik schrok me dood van die prijzen. Wat dat betreft ben ik zo blij dat het allemaal lukt met de borstvoeding. Dat geld storten we wel op zijn spaarrekening haha.

Daarnaast heeft borstvoeding geven nog meer bijkomende voordelen. Daar had ik in eerste instantie nog niet eens over nagedacht, maar ik profiteer daar graag van mee:

 1. Herstel baarmoeder
  De baarmoeder herstelt sneller na de bevalling doordat de baarmoeder samentrekt als je borstvoeding geeft. Hierdoor blijven bloedingen ook beperkter.
 1. Gewichtsverlies
  Het verbruik van calorieën en de stofwisseling werken efficiënter bij het geven van borstvoeding. Met als gevolg dat je sneller weer op je oude gewicht komt. Nou ben ik niet op de weegschaal gaan staan na mijn zwangerschap. Ik heb dus geen idee wat mijn gewicht is, maar mijn gevoel zegt dat ik wel redelijk in de buurt van mijn oude gewicht zit. Doordat borstvoeding mij meer energie kost, heb ik sneller trek in zoetigheid. Met name chocola is erg gewild hier. Toch denk ik dat ik niks ben aangekomen. Mijn broeken passen nog prima om mijn benen. Omdat mijn buikspieren nog wel slap zijn en mijn darmen duidelijk nog niet teruggekeerd zijn naar hun oude plek, heb ik nog wel een beetje een buikje. Ik heb het nog niet aangedurfd om mijn oude broeken van voor mijn zwangerschap aan te passen.
 1. Bescherming tegen gezondheidsproblemen
  Borstvoeding schijnt je te beschermen tegen borstkanker, baarmoederhalskanker, urineweginfectie en osteoporose.

Geven/gaven jullie borstvoeding of flesvoeding? Wat was jullie belangrijkste overweging?

Volg mijn blog ook op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’

2 thoughts on “Mijn overwegingen om borstvoeding te geven

 1. Ik heb mijn drie kinderen borstvoeding gegeven.
  14 maand, 16 maand en 18 maand lang.

  Mijn belangrijkste reden was gewoon dat de natuur het zo bedoeld heeft.
  Waarom kunstvoeding geven als het helemaal natuurlijk kan!
  Hier wil ik even nota bij maken. Ik ben zeker pro BV, maar niet anti-flesjes!
  Er zijn genoeg redenen om eventueel naar flesjes over te schakelen…
  Ik zou gewoon willen dat beiden keuzes van mama’s onderling meer gerespecteerd zouden
  worden…

  En even zeggen dat ik in jouw post echt wel respect voor keuzes terugvind, het is zeker geen verwijt naar jou toe hè. 🙂
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Hoera, ik ben meter geworden!My Profile

 2. De derde hier is de eerste die borstvoeding krijgt. Bij de oudste twee pastte het toen niet bij me en ik wist zeker dat ik er doodongelukkig van zou worden.
  En mijn voornaamste reden (behalve de gezondheidsredenen): het gemak! Als luie moeder is het echt wel ideaal! En nu ben ik al 20 maanden aan het voeden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge