Het afbouwen van de borstvoeding

babies-921037
De meeste moeders beginnen wel met borstvoeding geven. Dat heb ik ook gedaan. De meeste moeders zijn gestopt met borstvoeding geven op het moment dat zij weer aan het werk gingen. En dat ga ik ook doen. Niet iets waar ik heel trots op ben, maar hier houdt mijn doorzettingsvermogen op.

Toen ik zwanger was, kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Bekend verhaal voor veel zwangere vrouwen, kwam ik later achter. Ik vond het jammer, maar zag wel één voordeel: ik kan langer doorgaan met de borstvoeding. Ook al is je werkgever verplicht om je kolftijd te geven. In de praktijk werkt dat helaas niet altijd zo. Niet ten nadele van de werkgever, maar meer in combinatie met je baan.

Mijn borstvoeding ging goed en hoewel ik aan het begin echt moest doorzetten vanwege de pijn, kon ik het borstvoeding geven niet meer missen. Die heerlijke momentjes met mijn mannetje zijn fantastisch. Het enige nadeel aan borstvoeding geven, is echt het kolven. Als mijn ventje op de opvang is, moet ik daar altijd weer aan blijven denken.

Maar van de week kreeg ik te horen dat ik een nieuwe baan heb. En dat verandert de zaak omtrent borstvoeding. Hoeveel ik ook geniet van de borstvoeding, als ik 4 middagen in de week ga werken, vind ik het niet fijn om te kolven en dat ergens in een koelkast te bewaren waar collega’s hun vleeswaartjes hebben liggen. En dus besloot ik, met pijn in mijn hart, dat het tijd wordt om te stoppen.

De belangrijkste start heeft hij gehad. Hij is bijna 4 maanden oud en als je volledig wil afbouwen kost dat mij al snel 6 weken. Je begint natuurlijk met één maaltijd eraf te halen. Je meest lege borst: De borst voor het slapen gaan. Dat moet je 5 tot 7 dagen volhouden voordat je er weer een voeding afhaalt. Als laatste haal je de ochtend en de nachtvoeding eraf. Ik speel dus nog met de gedachte om die nog wel te geven. Omdat ik alleen in de middag werk, heb ik ’s ochtends nog steeds alle tijd om te voeden en ’s nachts is toch ook wel fijn als meneer niet op zijn fles hoeft te wachten. En daarnaast vind ik het nog erg fijn om borstvoeding te geven.

Inmiddels zijn we dus als 3 avonden een fles aan het geven. Wij kregen van het consultatiebureau het advies om gewoon standaard te geven. Dit omdat er nooit bewezen is dat hypoallergeen echt koemelkallergie voorkomt. En mijn ventje eigenlijk geen babykwaaltjes heeft. Hij spuugt wel veel, maar dat deed hij al met de borstvoeding en daar hoeft hypoallergene voeding niet bij te helpen.

Ik ben benieuwd hoe het verdere afbouwen gaat verlopen. Ik kreeg altijd te horen hoe knap het is dat ik heb doorgezet met de borstvoeding. Ik vind het juist knapper om te stoppen. Ik ben er zo aan gewend geraakt en zo bang om de verkeerde beslissing te maken. Ik vind het reuzespannend en het is echt weer een stukje loslaten wat ik moet accepteren. Hoort erbij, zullen we maar zeggen.

Hebben jullie borstvoeding gegeven? En wanneer zijn jullie begonnen met afbouwen? Of hebben jullie het ook nog een tijd gecombineerd?

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

10 thoughts on “Het afbouwen van de borstvoeding

 1. Mijn jongste heb ik tot de 18 maanden borstvoeding gegeven, maar ik werkte toen al een tijdje niet meer. Anders had ik het niet zo lang volgehouden. Het afbouwen ging best gemakkelijk, omdat hij niet naar de fles hoefde, maar gewoon mee ging eten. Het lastigste was eigenlijk het afbouwen van de gewenning, omdat ik hem vaak ‘s nachts nog aanlegde en hij dan goed ging slapen.
  Aukje onlangs geplaatst…Liebster Award, deel 2My Profile

  1. Ja dat gewenning merk ik nu ook. Het is zo makkelijk om even een ontevreden baby aan te leggen en op die manier tevreden te maken. Dat gaat dan niet meer. Hij heeft nu twee avonden de fles gehad. Normaal gesproken valt hij in slaap aan mijn borst. Nu moeten we hem wakker op bed leggen. Het gaat tot nu toe heel goed.

 2. Wat fijn dat je een nieuwe baan hebt, gefeliciteerd!
  Ik heb maar 3 weken borstvoeding gegeven de vorige keer, doordat ik niet goed geholpen ben. Deze keer hoop ik het langer te geven. Ik werk als gastouder bij ons thuis, dus voor mijn werk hoef ik het in elk geval niet te laten.

  1. Oh wat fijn dat je tijdens je werk je kindje bij je hebt en kan voeden. Hopelijk lukt het om dit keer goed geholpen te worden. Dat zou zo fijn zijn, vooral als je het zelf zo graag wilt.

 3. Evie weigerde de fles dus afbouwen was heel lastig. Wij hebben in het begin wel speciale melk gegeven, maar zijn al gauw op standaard overgestapt. Met johannesbroodpitmeel, omdat ze reflux had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge