Het afbouwen van de borstvoeding


De meeste moeders beginnen wel met borstvoeding geven. Dat heb ik ook gedaan. De meeste moeders zijn gestopt met borstvoeding geven op het moment dat zij weer aan het werk gingen. En dat ga ik ook doen. Niet iets waar ik heel trots op ben, maar hier houdt mijn doorzettingsvermogen op.

Toen ik zwanger was, kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd. Bekend verhaal voor veel zwangere vrouwen, kwam ik later achter. Ik vond het jammer, maar zag wel één voordeel: ik kan langer doorgaan met de borstvoeding. Ook al is je werkgever verplicht om je kolftijd te geven. In de praktijk werkt dat helaas niet altijd zo. Niet ten nadele van de werkgever, maar meer in combinatie met je baan.

Mijn borstvoeding ging goed en hoewel ik aan het begin echt moest doorzetten vanwege de pijn, kon ik het borstvoeding geven niet meer missen. Die heerlijke momentjes met mijn mannetje zijn fantastisch. Het enige nadeel aan borstvoeding geven, is echt het kolven. Als mijn ventje op de opvang is, moet ik daar altijd weer aan blijven denken.

Maar van de week kreeg ik te horen dat ik een nieuwe baan heb. En dat verandert de zaak omtrent borstvoeding. Hoeveel ik ook geniet van de borstvoeding, als ik 4 middagen in de week ga werken, vind ik het niet fijn om te kolven en dat ergens in een koelkast te bewaren waar collega’s hun vleeswaartjes hebben liggen. En dus besloot ik, met pijn in mijn hart, dat het tijd wordt om te stoppen.

De belangrijkste start heeft hij gehad. Hij is bijna 4 maanden oud en als je volledig wil afbouwen kost dat mij al snel 6 weken. Je begint natuurlijk met één maaltijd eraf te halen. Je meest lege borst: De borst voor het slapen gaan. Dat moet je 5 tot 7 dagen volhouden voordat je er weer een voeding afhaalt. Als laatste haal je de ochtend en de nachtvoeding eraf. Ik speel dus nog met de gedachte om die nog wel te geven. Omdat ik alleen in de middag werk, heb ik ’s ochtends nog steeds alle tijd om te voeden en ’s nachts is toch ook wel fijn als meneer niet op zijn fles hoeft te wachten. En daarnaast vind ik het nog erg fijn om borstvoeding te geven.

Inmiddels zijn we dus als 3 avonden een fles aan het geven. Wij kregen van het consultatiebureau het advies om gewoon standaard te geven. Dit omdat er nooit bewezen is dat hypoallergeen echt koemelkallergie voorkomt. En mijn ventje eigenlijk geen babykwaaltjes heeft. Hij spuugt wel veel, maar dat deed hij al met de borstvoeding en daar hoeft hypoallergene voeding niet bij te helpen.

Ik ben benieuwd hoe het verdere afbouwen gaat verlopen. Ik kreeg altijd te horen hoe knap het is dat ik heb doorgezet met de borstvoeding. Ik vind het juist knapper om te stoppen. Ik ben er zo aan gewend geraakt en zo bang om de verkeerde beslissing te maken. Ik vind het reuzespannend en het is echt weer een stukje loslaten wat ik moet accepteren. Hoort erbij, zullen we maar zeggen.

Hebben jullie borstvoeding gegeven? En wanneer zijn jullie begonnen met afbouwen? Of hebben jullie het ook nog een tijd gecombineerd?

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil