Waarschuwingen tijdens een hittegolf

fashion-985556
Wat is het de afgelopen dagen warm geweest. Gelukkig is het de komende dagen iets koeler. Of in ieder geval temperaturen die beter uit te houden zijn. Maar de zomer is nog niet voorbij en de kans op een hittegolf is daardoor nog steeds aanwezig. Maar tijdens die warmte liggen een aantal gevaren op de loer. Dit is geen bangmaak-blog. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Het is gewoon om mensen bewust te maken van bepaalde dingen die kunnen gebeuren tijdens warm weer. En vooral met kinderen en dieren. Ik wil met deze blog niet alleen de voor de hand liggende gevaren bespreken (zoals de zon en uitdroging) maar ook de niet voor de hand liggende.

  1. Zon. Ja dit is dus zo’n voor de hand liggende. Sorry mensen. Maar echt je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Afgelopen woensdag was zo’n dag dat het eigenlijk niet verstandig was om met je kind tussen 11.00 en 16.00 de zon in te gaan. En toch zag ik zoveel foto’s voorbijkomen. Heerlijk om die verkoeling op te zoeken. Maar zorg dan alsjeblieft voor genoeg schaduw en smeer je kind (en jezelf natuurlijk ook) regelmatig in.
  2. Blauwalg. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat blauwalg goed de kans krijgt om zich lekker te ontwikkelen. Dit kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Dus voordat je naar een recreatieplas bij jou in de buurt wil, ga eerst even na of er geen kans is op blauwalg. Anders is de zee of een badje in de tuin toch een beter idee. Meer informatie kun je vinden op zwemwater.nl
  3. Uitdroging. Weer zo’n voor de hand liggende, maar zeker niet minder gevaarlijk. Zorg voor voldoende drinken. Mijn kleine heb ik gewoon lekker vaker aangelegd en verder zijn plasluiers goed in de gaten gehouden. Sporten wordt eigenlijk afgeraden met veel te warm weer. Nou ben ik enorm eigenwijs en heb ik dat dus wel gedaan. Maar omdat je nog meer zweet en dus nog meer vocht verliest, heb ik wel extra water genomen.
  4. Auto. Moet ik echt nog uitleggen dat het niet verstandig is om in een stilstaande auto je kind of hond te laten zitten?
  5. Tuinslang. Jup, de tuinslang. Ik was echt heel erg verbaasd te lezen dat een tuinslang, die in de volle zon heeft gelegen, heel erg warm water kan bevatten. Dit is natuurlijk pas het geval als er water in slang is blijven zitten. Voordat jij jezelf of je kind er dus mee wil verkoelen, zorg ervoor dat die slang leeg is. Vooral je kind heeft een dun huidje en is erg kwetsbaar. Daardoor hoeft het water maar iets te heet te zijn en kan deze al verbranden. Dit is gebeurd bij een baby in Arizona. Lees hier het artikel. Waarschuwing: het artikel bevat schokkende foto’s.
  6. Blote voeten. In datzelfde artikel waarschuwen ze ook voor metalen objecten die snikheet kunnen zijn. Het komt nog weleens voor dat kinderen hun voetzolen verbranden doordat zij op hun blote voeten door de tuin lopen en iets heets aanraken. Zorg dus altijd voor schoenen aan hun voeten. Bijvoorbeeld waterschoentjes. Deze zijn lekker luchtig.
  7. Flesjes water. Pas op met flesjes water in de auto. Plastic flesjes die in de auto hebben gelegen kun je beter weggooien. Door het opwarmen van het plastic, kunnen er bepaalde chemische stoffen vrijkomen. Deze kunnen we kankerverwekkend zijn.

Hebben jullie nog toevoegingen om veilig de warme dagen door te komen?

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

2 thoughts on “Waarschuwingen tijdens een hittegolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge