Weer of geen weer? Gewoon naar buiten

rain-791893_1920

Weken is het baggerweer geweest. Weken konden we een hoop regen verwachten en zag het er niet naar uit dat het op zou klaren. Nu is het eindelijk weer mooi weer is, gaan de meeste mensen lekker naar buiten. Maar heeft het nare weer mij tegengehouden naar buiten te gaan? Nee. Ik heb mij de afgelopen weken helemaal niet opgesloten. Sterker nog: ik vind het heerlijk om naar buiten te gaan met die kleine. Zelfs als het regent.

Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, hadden we geen auto. Wij gingen altijd op fietsvakantie. Maar op de fiets kom je niet heel ver. En dus beperkten onze vakanties zich tot Nederland, België, Duitsland en Engeland. Nou zijn dit niet de landen met gegarandeerd mooi weer in de zomer. Kortom, wij kregen nog weleens te maken met regen onderweg. Na een lange, natte fietstocht, konden we daarna ons tentje opzetten op de camping. Hotels of appartementen daar deden wij niet aan.

Ik heb dit nooit als vervelend ervaren. Ik vermaakte mij prima. En nu nog merk ik dat het weer mij niet zodanig beïnvloedt dat ik erbinnen van blijf zitten. Tuurlijk lokt het mooie weer mij naar buiten. En tuurlijk ben ik sneller geneigd om met slecht weer een binnen activiteit te verzinnen. Maar fietsen doe ik nog steeds heel veel en ik trek gewoon mijn regenpak aan. Die auto laat ik dan lekker staan.

Ik laat mij in de opvoeding van de kleine dan ook graag inspireren door de Scandinavische filosofie. Veel buiten. Ik heb hier al eerder een keer een blog over geschreven. Lang geleden al weer, maar ik zal even snel mijn ervaring vertellen. Tijdens mijn studie pedagogiek hebben wij een studiereis naar Kopenhagen gemaakt. Hartstikke lollig, maar één van de activiteiten was een bezoek aan een Deens buiten kinderdagverblijf. Die dag regende het stront van de dijk en we baalden al een beetje omdat wij er al vanuit gingen dat alle kinderen binnen zouden zitten. Nou, niet dus. Kaplaarsjes aan, regenpakjes aan en naar buiten. De kinderen waren allemaal heerlijk aan het ravotten. Zelfs hun eten en brood werd buiten onder een afdakje gefabriceerd. Het artikel kun je hier teruglezen.

IImagek ben ervan overtuigd dat wij met al onze indoor-speelparadijzen en onze overtuiging dat we van suiker zijn, een veel lagere weerstand en veel meer vitamine D te kort hebben dan deze Scandinaviërs. Daarom vind ik het belangrijk dat ook die kleine van mij ergens aan gewend raakt, en gaan wij er lekker op uit. Ook al regent het. Omdat ik hem nog wel erg jong vind, bescherm ik hem wel tegen de regen en neem ik de regenkap mee. De kleine vindt het fantastisch. Hij kijkt graag naar de bladeren en komt helemaal tot rust. Vaak valt hij in slaap. Zodra ik hem in de kinderwagen leg, wordt hij al helemaal enthousiast. Ik hoop op deze manier de grondbeginselen van de Scandinavische mentaliteit aan te kunnen leggen.

7 thoughts on “Weer of geen weer? Gewoon naar buiten

  1. Ja ik vind het ook comfortabeler als het lekker droog is en er een zonnetje schijnt 😉 Maar als je het al snel koud hebt, begrijp ik ook dat je dan al helemaal snel binnen blijft

 1. Ik kan me hier helemaal in vinden! Ik liet mijn Flynn ook vaak (toen hij een baby was) buiten in de kinderwagen slapen. Mijn kraamverzorgster kwam hiermee, zij was al 45 jaar kraamverzorgster en had heel wat ‘trends’ voorbij zien komen maar was er het meest van overtuigd dat een kindje niet in een bedompte kamer moet slapen maar lekker buiten. Hier kon ik mij ook heel goed in vinden.

  Goed inpakken en lekker buiten laten slapen. Hij sliep altijd als een roosje!

  Toevallig kreeg ik afgelopen week een nieuwsbrief van het kdv dat ze vanaf augustus gebruik gaan maken van buitenbedjes. Zoals ze dat in scandinavie doen! Ze doen hun slaapjes dus vanaf augustus buiten (als wij daar toestemming voor gaven) en natuurlijk doen wij dat!

  Flynn is 9 maanden dus ravotten in de regen zit er nog niet bij maar ik ben er zeker van overtuigd dat wij dat gaan doen. Weer of geen weer, er word buiten gespeeld! 😀 Deed ik vroeger ook en vond ik fantastisch!

  Tof artikel :D! XXX

  1. Wat super leuk! Wij gaan de kleine binnenkort ook naar een kdv brengen waar ze die mogelijkheid hebben. Ik ben heel benieuwd wat hij er van gaat vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge