De meest gestelde sollicitatievragen

Sinds kort heb ik een nieuwe baan. Daarvoor heb ik een hoop sollicitatiegesprekken gehad. Iets wat echt nooit mijn hobby zal worden. Maar het is wel iets dat je kunt leren. Brieven schrijven hetzelfde. Maar daar ben ik nog steeds echt heel slecht in. Bij mijn sollicitaties heb ik wel veel positieve reacties gehad. Maar uiteindelijk gingen ze toch voor de ervaring. Ondertussen had ik zoveel gesprekken gehad, dat ik van tevoren wel enigszins kon raden wat ze allemaal gingen vragen. En zo kun je je gesprekken dan ook heel goed voorbereiden. Ik heb de meest gestelde sollicitatievragen op een rijtje gezet.

workplace-1245776_1920
Bron

 1. Vertel iets over jezelf
  Standaard wordt deze vraag als eerste gesteld. En voor mij nog wel de moeilijkste vraag. Want wat vertel je over jezelf? Wat willen ze eigenlijk horen? En wanneer vertel je te veel over jezelf? Een lastige dus. Ik vertelde meestal over mijn loopbaan. Dus welke opleiding ik heb gedaan en welke ervaringen ik heb en waar mijn passie ligt. Als ze iets over mij privé willen weten, moeten ze dat maar wat directer vragen.
 1. Waarom dit bedrijf?
  Om de vraag te kunnen beantwoorden waarom ik voor hun bedrijf heb gekozen, lees ik vooraf hun visie goed door op hun website. Iets uit hun visie spreekt mij altijd wel aan. Dit benoem ik dan in het gesprek. En natuurlijk onderbouw ik waarom het mij aanspreekt.
 1. Wat lijkt je leuk aan deze functie?
  Hiervoor moet je goed de functieomschrijving doorlezen. Vaak heb je in je motivatiebrief dit ook al een keer uitgelegd. En het komt er vaak op neer dat het aansluit bij jouw passie en waar je je uitdaging uit haalt.
 1. Wat lijkt je minder leuk aan deze functie?
  Nog zo’n lastige vraag. Met deze vraag moet je oppassen dat je niet je eigen glazen ingooit. Ik zeg meestal dat er geen één baan helemaal perfect is. Er horen altijd taken bij die je misschien niet helemaal liggen. Op die manier kan ik het een beetje nuanceren.
 1. Benoem positieve punten van jezelf
  Ik haat deze vraag, want je wil niet arrogant overkomen. De probeer altijd punten op te noemen die ik goed in deze functie kan gebruiken. Bijvoorbeeld goed communicatief, dus dat ik altijd mails direct beantwoord, geordend en leergierig. Natuurlijk moeten de punten die je over jezelf noemt wel kloppen. Je wil natuurlijk niet keihard door de mand vallen tijdens je proeftijd. Dus wees altijd eerlijk.
 1. Benoem negatieve punten van jezelf
  De kunst is om dit om te toveren naar iets positiefs. Ik noem het dan ook geen negatieve punten van mijzelf, maar leerdoelen. Dit klinkt in ieder geval alsof je er mee aan het werk bent.
 1. Combineren met thuissituatie
  Dit is een vraag waarvan ik eigenlijk vind dat zij hem niet horen te stellen. Ik ben tijdens mijn zwangerschap mijn baan kwijtgeraakt. Omdat hun verhaal in mijn ogen aan alle kanten rammelde, had ik dan ook het gevoel dat mijn zwangerschap de reden was van het niet verlengen van mijn contract. Dat zeggen ze natuurlijk niet. Nu vragen ze tijdens sollicitaties vaak hoe ik deze baan denk te combineren met een kleine. Wat wil je daar mee zeggen? Dat ik de enige werkende moeder ben? Dat een gezin echt niet te combineren is met een baan? Hoe heeft de mensheid dan kunnen overleven als dat zo is? Ik heb daar heus wel over nagedacht hoor! Anders had ik niet gesolliciteerd. Dat is het liefst wat ik uit zou willen schreeuwen. Ik vind die vraag echt totaal niet slaan op mij en mijn kwaliteiten. Ga er maar gewoon vanuit dat het allemaal geregeld is.

Dit zijn de vragen die ik het meest ben tegengekomen. Samen met een hoop verschillende casussen. Welke sollicitatievragen kwamen jullie veel tegen?

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

One thought on “De meest gestelde sollicitatievragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge