Waarom wij kozen voor geitenopvolgmelk

Sinds ik overdags gestopt ben met borstvoeding geven, ging het ’s nachts mis. Altijd sliep hij heerlijk door. Hij kwam één keer en ging daarna weer verder slapen. Maar vanaf die eerste fles werd hij ’s nachts vaak wakker. En ook lang wakker. Uiteindelijk veranderde we van voeding en kozen we voor geitenopvolgmelk. In deze blog leg ik uit waarom wij die overstap hebben gemaakt.

baby-376531_1920

Welk merk?
Als je kiest voor kunstvoeding, wordt je overspoeld met verschillende merken. Allemaal zeggen ze uiteraard dat hun voeding het beste voor je kindje is. Moet ik standaard voeding geven? Of kies ik voor hypoallergeen? Bij het consultatiebureau adviseerde ze om standaard te nemen. Hypoallergeen was nooit bewezen. Maar nu nog het merk. Kies ik voor de duurdere Nutrilon? Of gewoon Kruidvat huismerk? Op mijn werk dronken bijna alle baby’s Nutrilon. En ook het KDV waar hij naartoe zou gaan, gaven standaard Nutrilon. Ik vertrouwde Nutrilon compleet en ik heb toen gekozen voor Nutrilon.

Tijdje later
Na twee weken werd de kleine man ziek. Hij kreeg het benauwd en de nachten werden nog helser dan ze al waren. Midden in de nacht zijn we naar de huisartsenpost gegaan. Koorts had hij niet. Hij was alleen benauwd. We kregen de puf Ventolin mee. Hij kon daardoor wel beter ademen, maar kreeg er later ook koorts en braken bij. Braken kwam waarschijnlijk door het hoesten van het vastzittende slijm. Drie keer hebben wij dat weekend bij de huisartsenpost gezeten. En drie keer werden we weggestuurd met dat de kleine man toch echt gewoon moest uitzieken. En dat terwijl hij zo’n moeite had met ademen.

Ging het beter?
Hij werd weer beter en vrolijker. Maar het hoesten ging niet over. Avond na avond bleef hij last hebben van hoestaanvallen en daarbij ook braken. Allemaal slijm kwam eruit. En dus ging ik weer naar de huisarts. De blik van de huisarts zij genoeg. Zij dacht overduidelijk dat ze hier te maken had met een overbezorgde moeder en stuurde mij weer naar huis met de mededeling dat hij moest uitzieken. Met zoutoplossing spoelen zou werken om het slijm losser te krijgen. Weken bleven we spoelen. Maar minder werd het niet. Sterker nog. We zaten op een gegeven moment weer bij de huisartsenpost, want hij was toch weer erg benauwd. Toen die arts hoorde dat hij al een tijd aan het hoesten was en hij naar het kinderdagverblijf ging, werden we weggestuurd met de mededeling dat kinderen op een kinderdagverblijf nou eenmaal vaak ziek zijn. De puf konden we weer gebruiken bij zijn benauwdheid.

Weer naar de huisarts
Twee weken later was ik het zat. Ik maakte een afspraak bij de huisarts. Vol goede moed ging ik erheen. Dit keer zou ik niet weggaan zonder een doorverwijzing. Want hij kreeg er ook ademstops bij in zijn slaap en ik begon het toch wel heel erg eng te vinden. Daar zaten we dan. Zit hooikoorts of allergieën in je familie? Eczeem? Allemaal ja, behalve eczeem. Maar dat schijnt een reactie een het virus te kunnen zijn. En dus werden we weer naar huis gestuurd. Want ja, die ademstops zien er misschien eng uit, maar het valt allemaal mee hoor. Daar hebben baby’s wel vaker last van 😐

En toen
Ik begon te geloven dat ik gewoon de overbezorgde moeder was en dat ik mij niet zo moest aanstellen. Hij zou wel inderdaad een virus eruit aan het werken zijn en omdat hij naar het KDV gaat, zal het wel steeds weer een nieuw virus zijn.
Nou is mijn vriend onderzoeker. En wat een geluk. Hij startte zijn eigen onderzoekje wel en wat bleek: 10% van de kinderen met luchtwegproblemen komt niet door een virus, maar door koemelkallergie. Oplossing: Geitenmelk.

Geitenmelk is licht verteerbaarder dan koemelk en ligt qua samenstelling veel dichter bij borstvoeding. Het was dus het proberen waard. Ik vond Nutrilon al duur, maar geitenmelk is nog veel duurder. Maar vanaf het moment dat de eerste fles geitenmelk erin ging, sliep hij ook weer beter. We zijn een week verder en het hoesten is veel minder erg waardoor hij rustiger en beter kan slapen. Normaal gesproken viel hij al hoestend in slaap. En dat is weg.

Denken in medicijnen
6 verschillende artsen hebben we gesproken. En alle 6 hebben ze niet de moeite genomen om verder te kijken dan de medicijnen die zij gestudeerd hebben. En aangezien je voor baby’s en hun keeltjes niks hebt, wordt je maar met een puf naar huis gestuurd die eigenlijk hartstikke schadelijk is. Geen één arts heeft aangegeven dat we misschien wat in zijn voeding konden veranderen. Geen één arts heeft überhaupt gevraagd naar de voeding die wij hem gaven. Alleen maar hun eigen conclusie getrokken toen zij hoorden dat hij naar het kinderdagverblijf ging. Dus voor de huisartsen die meelezen: misschien iets verder kijken dan je neus lang is. Er bestaan namelijk alternatieven dan alleen maar de medicijnen die jullie voor kunnen schrijven.

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto: Pixabay

4 thoughts on “Waarom wij kozen voor geitenopvolgmelk

  1. Wauw wat een geluk dat je vriend dit voor je heeft onderzocht. Had de link ook niet gelijk gelegd maar het klinkt super logisch. Zo naar dat ze je vaak niet serieus nemen met je kleintje. Heb dat ook al vaker ervaren en misschien was ik dan ook overbezorgd maar met een gerust gevoel ga je niet weg en daar zijn ze ook voor. Al is het maar door je door te verwijzen. Ik ga dit zeker in gedachten houden voor als ons kleintje er is! Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge