Gastblog – Ben ik alleen verkouden of heb ik een stevige griep?

Door Floris van der Berg
16-12-2016 – Het RIVM en het instituut Nivel hebben gisteren vastgesteld dat er sprake is van een griepepidemie in Nederland. De winter is volop aan de gang, daarom een uitgelezen kans om eens stil te staan bij een aantal griepchecks.

medications-257349_1920

Waarom komt een griepepidemie vaker voor in de winter?
Het griepvirus ontwikkelt zich beter bij lagere temperaturen. Hierbij komt dat mensen in de koudere seizoenen vaker bij elkaar de warmte opzoeken in relatief kleine ruimten, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden.

Verspreiding van het griepvirus
Een griepvirus verspreidt zich via vocht dat loskomt tijdens het niezen of hoesten. Hierdoor komt het virus terecht op de handen. Een volwassen persoon is 3 tot 5 dagen besmettelijk vanaf het begin van de symptomen.

Via welke symptomen kun je vaststellen dat je griep hebt?
Een griep start meestal met een abrupte start van koude rillingen, hoofdpijn, koorts en een droge hoest. De droge hoest kan het langst aanhouden ten opzichte van de andere symptomen als spierpijn. De griep zelf ontstaat door diverse griepvirussen en is te omschrijven als een acute infectie aan de luchtwegen.

Hoe kun je griep onderscheiden van een verkoudheid?
Griep en een verkoudheid wordt vaak met elkaar verward. Bij een verkoudheid heb je last van een loopneus en keelpijn, waarbij de symptomen als niezen en waterige ogen relatief snel verdwijnen waardoor de gevolgen van een longontsteking dan ook nauwelijks hieruit volgt.

Waar kan een griep tot leiden?
Voor de meeste is griep slechts een vervelende periode waar wat leidt tot het ernstig ziek worden. Wanneer een griep zich echter wel ontwikkelt tot een ernstige kwaal is een ziekenhuisopname noodzakelijk.  Dit gaan dan vaak om risicogroepen als ouderen en mensen met een chronische aandoening, en mensen met een verstoord immuunsysteem. Hieronder vallen ook suiker- en hart- en longpatiënten.

Hoe maakt een dokter de diagnose van griep?
De dokter stelt zijn diagnose vast op basis van een combinatie met een verhoging van de temperatuur, spierpijn, pijn aan de keel en vastzittende hoest. Er bestaan meerdere luchtweginfecties met vergelijkbare symptomen waardoor het lastig is om deze te verwarren met een griep. Tijdens een griepepidemie als de huidige, kan makkelijker de diagnose worden gemaakt omdat er meerdere mensen zijn om de vergelijking mee te maken. Op basis van een onderzoek via weefsel uit in de keel of neus kan de conclusie worden getrokken. Dit is echter een tijdrovend proces waar de patiënt tegen die tijd weer is opgeknapt.

Voorkomen dat je griep krijgt en de behandeling
De enige effectieve en bewezen preventieve methoden is vaccinatie. Heftigere middelen als profylaxe met een antivirale werking worden vaak ingezet tijdens een pandemie. Dit heeft te maken met dat we hier anders met z’n alle resistent voor zouden kunnen worden, waardoor het middel zijn effect verliest.

We weten dat griep vanzelf geneest. Daarom is het voornamelijk belangrijk om veel rust te nemen. Wanneer je griep hebt, valt aan te raden om een pijnstiller als een paracetamol te nemen om spierpijn en hoofdpijn te verzachten en de koorts te drukken.

Dank je wel, Floris, voor dit informatieve artikel. Deze tijd van het jaar is het wel fijn om alle symptomen in de gaten te houden. 

Bron foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge