Grote zorgen kinderdagverblijven

Laatst las ik in het nieuws dat de GGD zich grote zorgen maakt op minstens de helft van de kinderdagverblijven (KDV) omtrent de veiligheid. Ik kan het mij heel goed voorstellen. Voordat ik mijn zoontje ergens heen bracht, ben ik door een kritische eisenlijst heen gegaan voor een KDV. Ik had er één gevonden, maar ik ben toen verandert van kinderdagverblijf. De bewegingsruimte viel mij erg tegen. Hij werd als enige baby op de peutergroep gedumpt en moest daarom de hele dag in een wipstoeltje of in de box. Ik was er dus niet blij mee, omdat zij mij aan het begin een prachtige babyruimte lieten zien. Niet wetende dat hij de enige baby zou worden, toen die tijd.

child-1864718_1920

Ik ben dus verandert van kinderdagverblijf, maar nog steeds zie ik dingen die in mijn ogen echt niet kunnen. Ik dacht dat het aan mij lag. Dat ik zo kritisch was omdat ik zelf in de kinderopvang had gezeten. Maar dat de GGD zich dus nu ook zorgen maakt, zegt al genoeg. Hier een klein lijstje, waar ik mij zorgen over maak bij de kinderdagverblijven die ik heb gezien.

Hete thee- en koffiekoppen
Bij ons (mijn vorige werk) was altijd de regel dat je alleen thee en koffie in een thermosbeker mocht hebben die dicht was. Dit kom ik echt helemaal nergens tegen. Overal staan kopjes van leidster te slingeren waar kinderen gewoon bij kunnen. Een collega van mij heeft weleens gehad dat ze in de deuropening stond met een mok verse thee. In de deuropening liet zij hem vallen. Overal lagen scherven. Gelukkig waren op dat moment geen kinderen in de buurt. Maar het bewees maar wel weer waarom die regel er was. Het is daarna ook nooit meer gebeurd.

Kleine spullen
Tijdens de herfst bracht ik de kleine naar de opvang en viel me op dat ze overal bakken hadden staan met eikels, kastanjes etc. Hartsikke leuk. Alleen als er kleine kinderen van een jaar of anderhalf bij kunnen, dan lijkt het mij een minder goed idee. En om er wat van te zeggen, je weer om te draaien en niet door te hebben dat die kinderen het nog steeds kunnen pakken, lijkt mij niet de gepaste oplossing. Ik schrok daar echt van. Ik durfde de kleine ook niet achter te laten op dat moment. Stel nou dat er een kindje is die zo’n eikeltje aan een baby geeft. Ik moet er niet aan denken wat er dan gebeurt. Ik snap best dat je dat soort dingen wil laten zien aan kinderen. Maar doe dat dan tijdens een activiteiten-moment waarbij je het in de gaten kan houden. En niet tijdens overdrachten terwijl je zelf ook nog eens met je neus alleen maar in de papieren zit.

Kinderen alleen???
Ook kwam ik een keer en lag er een baby te huilen op de grond. Op de bank zat een leidster met naast haar een peuter. Ik liep naar de verschoonruimte om het jasje van de kleine uit te trekken. Toen ik daaruit liep was de leidster weg. Baby en peuter had ze samen alleen gelaten en was zelf van de groep gegaan. Ik vind dat echt not done. Sowieso kun je gewoon niet van de groep af als je de verantwoordelijkheid hebt over kinderen. En een peuter alleen met een baby!!!! Je weet niet wat zo’n peuter doet. Voor hetzelfde geld gaat ie erop liggen.

Dus… Tijd voor een evaluatiegesprek.

Hoe is jullie ervaring met kinderdagverblijven en veiligheid?

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto: Pixabay

5 thoughts on “Grote zorgen kinderdagverblijven

    1. Ja ik ben zelf ook kinderleidster geweest bij een organisatie die heel streng is. Het verbaasde mij dat dit bij andere kinderopvangen anders geregeld is, terwijl het voor mij (en mij lijkt ook voor veel ouders) zo vanzelfsprekend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge