Bestaat dyslexie eigenlijk wel?

Vorige week stuitte ik op een artikel, waarbij bij mij een beetje de nekharen overeind gingen staan. Een dyslexiehoogleraar van de universiteit in Nijmegen beweert dat dyslexie niet zou bestaan. Zij is ervan overtuigd dat kinderen die de diagnose dyslexie hebben gekregen, met goed oefenen, het wel kunnen “genezen”. Gemist? Hier kunnen jullie dat artikel nog even teruglezen. Kom wel weer even terug hierheen. Want ik ga jullie vertellen waarom ik het niet met haar eens ben.

alphabet-1219546

Eerst even een vette disclaimer. Ik ben geen dyslexiehoogleraar. Maar tijdens mijn studie heb ik mij veel in het onderwerp verdiept en gewerkt met kinderen met dyslexie. Momenteel werk ik ook met leerlingen met dyslexie en ken ik mensen uit mijn omgeving met dyslexie. Ik vertel waarom ik het er niet mee eens ben op basis van ervaringen uit mijn werk- en privéomgeving.

Leuk dat jullie er weer zijn. Nu mijn uitleg waarom ik het niet met haar eens ben. Dyslexie is in veel van de gevallen het omdraaien en spiegelen van letters. Dat gebeurt in de hersenen en heeft niet zo zeer met oefenen te maken, zoals deze mevrouw beweert. Vaak heeft het een biologische oorzaak en is het erfelijk bepaald. Zo heeft een kind 40 tot 60% meer kans om dyslexie te ontwikkelen als één van de ouders het ook heeft.

Dyslexie is een diagnose die tegenwoordig snel wordt gesteld. Te snel. En in veel van de gevallen denk ik ook echt dat het met meer oefenen “op te lossen is”. Veel jongeren vinden nou eenmaal gamen en Netflixen belangrijker dan een goed boek lezen. En alle regels met D’s en T’s vragen nou eenmaal om goed na te denken over je schrijfvaardigheden. Ik heb het ook moeten leren toen ik 25 was, een studie ging doen en bij ieder project er weer flink op afgerekend werd. Dan is natuurlijk de vraag of ik voor die tijd dyslectisch was en door te oefenen ineens was genezen?

Nee, ik was niet dyslectisch. Maar dat betekent niet dat dyslexie niet bestaat en dat het voor iedereen zo werkt. Ik werkte niet met taal en het interesseerde mij niet zo veel. En dus paste ik niet al die regels toe. Maar tijdens mijn opleiding werd in geconfronteerd met taal en begon ik de regels te snappen, waardoor ik het ook leuk ging vinden.

Een ander voorbeeld: mijn vriend. Hij is dyslectisch. En hij heeft zijn Mavo, mbo, hbo en Masterdiploma’s behaald. Dus hij heeft in de loop der jaren behoorlijk geoefend met lezen, kan ik je vertellen. Is het lezen voor hem makkelijker geworden? Nee. Hij is nog even dyslectisch als voor al zijn studies. Hij heeft trucjes geleerd om het makkelijker te maken. Hij heeft zich door de boeken moeten worstelen. Het is een gevecht geweest die hij heeft kunnen winnen. Maar over zijn dyslexie is hij niet heen gekomen.

Dus dat zo’n mevrouw naar aanleiding van “onderzoek” kan beweren dat dyslexie te genezen is door middel van veel oefenen, vind ik echt te kort door de bocht. En behoorlijk kwetsend voor de mensen die echt dyslexie hebben. Met deze insteek denk ik niet dat zij mensen helpt. Sterker nog, ik denk dat ze de problemen op gebied van faalangst alleen maar vergroot bij dyslectici. Ik hoop dat hier nog een vervolgstudie op komt om het tegendeel te bewijzen. Voor zover zij echt wat heeft bewezen dan.

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto: Pixabay

11 thoughts on “Bestaat dyslexie eigenlijk wel?

 1. Ik heb het artikel ook gelezen en vond het zeer interessant. Ik las dat er een dramatische toename is in het aantal kinderen met dyslexie, en dat er een mogelijke alternatieve verklaring voor is, namelijk dat kinderen gewoon niet meer goed les krijgen op school.

  Eerlijk gezegd kan ik me daar zeker wat bij voorstellen. Ik vind de resultaten van het onderwijs regelmatig bedroevend namelijk.

  Daarmee beweer ik niet dat dyslexie niet bestaat of te genezen is.

  Maar ik denk wel dat er mogelijk wel wat ‘valse diagnoses’ zijn omdat sommige kinderen simpelweg inadequaat onderwijs hebben genoten.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Onze eindeloze dagenMy Profile

  1. Oh ja, ik denk zeker dat er genoeg valse diagnoses bij zitten. Hoewel ik mij afvraag of slecht onderwijs de enige oorzaak is. Het is zeker een onderdeel van het probleem. Ik zit in het onderwijs en ik zie dat veel jongeren verslaafd zijn aan gamen. Het is zo makkelijk geworden met alle tablets op scholen en smartphones om snel naar een game te grijpen. Ook is het tegenwoordig zo dat veel ouders beide moeten werken. Daarmee is de huiswerkbegeleiding thuis teruggenomen. Het is dan wel aan de scholen om daar ook op in te spelen en er voor te zorgen dat daarin voorzieningen op school komen. En dat is niet in alle gevallen zo. En dat is zonde.

 2. Ik ben na het lezen van het artikel meteen gaan schrijven. Ik heb dyslexie. En voelde mij daar persoonlijk door geraakt. Ook ik heb net als jouw vriend allerlei ezelsbruggetjes voor veel woorden. Ik lees vanaf jongs af aan veel. Heel veel. Ja het helpt. Maar neemt het niet weg. Helaas. Dat slecht onderwijs en een gebrek aan oefenen een oorzaak is daar ben ik van overtuigd. Veel kinderen hebben denk ik ook geen dyslexie. Maar om te zeggen dat dyslexie waarschijnlijk niet eens bestaat dat doet best pijn.
  Melanie onlangs geplaatst…International love notesMy Profile

  1. Ja precies. In veel gevallen zullen kinderen met meer oefenen over hun leesproblemen komen. Maar het bestaat wel degelijk. En ik vind het inderdaad een harde en pijnlijke uitspraak. Ik denk dat ze op gebied van faalangst de kinderen en volwassenen met dyslexie niet helpt met zo’n uitspraak.

  1. Ja, labeltjes plakken doen we graag. Maar gewoon accepteren dat iemand nou eenmaal meer fysieke behoeften heeft, dat is dan weer geen goede verklaring ofzo. In mijn vakgebied zie ik ook dat het bestaat. Maar we moeten met zijn allen gewoon voorzichtiger zijn met diagnoses stellen. Ik denk dat dat eerder het probleem is, dan slecht onderwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge