Hoog sensitief: de klachten

Onlangs ben ik een klein “onderzoekje” begonnen naar hoog sensitiviteit. Ik was nieuwsgierig naar wat dit nou precies is. Wat ik erover hoorde herkende ik mijzelf heel erg in. Daarom wil ik hier meer over weten, zodat ik eventueel kan leren omgaan met bepaalde klachten die ik ervaar. Vorige week beschreef ik al de kenmerken van hoog sensitiviteit. Daar herkende ik mijzelf in veel punten heel erg in. Anderen weer minder. Dat kan. Iedereen ervaart het om een andere manier. Ik kan nog niet concluderen of dit echt is wat ik ben. Daarom wil ik weten welke klachten mensen met hoog sensitiviteit ervaren. Dat vandaag dus.

De klachten

 • Moeite met vinden van ritme in het leven. Hier herken ik mijzelf heel erg in. Vooral nu de kleine er is, lukt het mij niet om een fijne balans te krijgen tussen werk en privé. Het huis krijg ik niet op orde. Werk krijg ik niet op orde. Daardoor ervaarde ik heel veel stress en heb ik dit weggenomen door even van baan te verwisselen. Eerst weer alles op een rijtje. De rest komt later. Maar zelfs nu merk ik dat het nog steeds niet helemaal lekker loopt.
 • Moeite met plannen en krijgen van structuur. Dit ging eigenlijk alleen maar tijdens mijn opleiding heel erg goed. Ik had toen één ding waar ik mij op hoefde te concentreren. En meer hoefde niet. Daardoor zat er rust in mijn leven doordat ik overzicht voor mijzelf kon creëren. Nu is het weer één grote chaos. Ik schrijf alles op losse blaadjes. Laatst was ik op zoek naar zo’n los blaadje met belangrijke data erop. Nog steeds niet kunnen vinden. Het frustreert mij dat er geen systeem in kan komen. Iedere keer verzin ik weer iets dat zou moeten werken. Maar op één of andere manier wil het gewoon niet.
 • Gevoel van onrust door prikkels. Heel erg. Vorige keer zei ik al dat ik niet op zaterdagmiddag naar de supermarkt kan gaan. Daar word ik echt chagrijnig van. Ook als mensen op een verjaardag muziek draaien kan ik heel onrustig van worden. De mensen die praten is al genoeg prikkels voor mij.
 • Tijd nodig hebben om indrukken te verwerken om weer tot zichzelf te komen. Ik ben ’s avonds snel moe. Ik ben niet iemand die tot 12 uur kan opblijven. 21:00 lig ik erin. En dat deed ik ook al voordat ik een kleine had. Ik werk in de kinderopvang. Als de kinderen druk zijn geweest, dan kan ik ook echt alles nog uren later horen suizen.
 • Snel zorgen maken en/of overstuur zijn. Oh ja. Dit herken ik meteen. Met de kleine nu helemaal. Het plannen van een vakantie kan ik uitstellen. In mijn ogen is niks ideaal. En inderdaad ook snel overstuur. Ik ben een echte doemdenker. Daar kan ik dan ook echt wakker van liggen of stress van ervaren.
 • Last van klachten als stress, spanningen, angsten en vermoeidheid. Van een mug maak ik een olifant. Ik geloof dat ik al meerdere keren benoemd heb dat ik snel stress ervaar. Vermoeidheid zal er een gevolg van zijn. Ik vind al snel iets spannend. Ik moet nu bijvoorbeeld naar het gemeentehuis met mijn zoontje. Die is ergens heen verhuisd bij het station. Alleen al dat vind ik spannend. Hoe ga ik er komen? Fietsen is onhandig. Tram is onhandig. Auto is onhandig. Lopen is te ver. Waar moet ik zijn? Ik kan mij daar echt een week van tevoren druk over maken. En angsten… noem een fobie en ik heb het. Dat is wel echt een beperking op mijn leven, vind ik.
 • Fysieke klachten zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn en allergieën. Maag- en darmklachten valt mee. Hoofdpijn heb ik snel. Vooral als ik stress ervaar of slecht heb geslapen. Allergieën heb ik niet (althans, dat ben ik nu aan het testen). Maar wel snel last van acné. Stress verergert deze klachten.
 • Eerder last van pijn. Ik weet niet zo goed wat zij hiermee bedoelen. Een lage pijngrens? Dat heb ik dan weer wel. Dat komt misschien ook omdat je gevoeliger bent voor de prikkels.
 • Moeite met veranderingen in het leven. Ik ben heel lang verdrietig geweest toen ik op mijn 13e ging verhuizen. Maar dat was als kind en als kind ervaar je sowieso dat soort life-events als heftig. Dus ik weet niet of ik daar een uitzondering in was. Wel is er het afgelopen jaar veel veranderd. We zijn verhuisd, hebben een kind gekregen en ik ben twee keer van baan gewisseld. Het zal niet bijgedragen hebben in het vinden van structuur in mijn leven. En de laatste tijd heb ik steeds meer het gevoel niet op mijn plek te zitten. Vooral omdat ik in het vorige huis met veel plezier heb gewoond. 6 jaar lang heb ik niet het gevoel gehad daar weg te moeten. Pas toen ik zwanger was, was ik klaar om daar weg te gaan. Nesteldrang zeg maar. Ik heb geen moment verdriet gehad om afscheid van dat plekje te moeten nemen. Ik woon hier nu anderhalf jaar. De laatste tijd begin ik mij pas te realiseren hoe gelukkig we daar zijn geweest en dat ik eigenlijk nooit meer echt stil gestaan heb bij dat huis. Ik was hoogzwanger toen we verhuisden en ik was toen heel blij met alles mooi, nieuw en schoon.
 • Hahaha jup! Komt denk ik ook door snel spanning en angsten voelen. Ik wil alles goed geregeld hebben. Het liefst om mijn manier, zodat ik mij nergens zorgen over hoef te maken.

(bron)

Conclusie
Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat ik hoog sensitief ben na dit artikel en vorig artikel. Zo’n beetje alles herken ik wel. Ik denk dat de fysieke klachten het meest meevallen, tenzij ik mij ergens heel erg druk over maak. Dat voel ik meteen aan mijn hoofd. Ik ben ook echt een opkropper. Dus ik wil nu ook wel meer mijn gevoel en wensen bij anderen uiten, zodat ik die druk al weg kan nemen en dus meer voor mijzelf te kiezen. Dat is een uitdaging en ook wel weer een mooie aanvulling voor mijn zoektocht naar geluk (de serie blogs die ik binnenkort weer ga oppakken). Ik zet veel op papier, maar een prater ben ik niet. Terwijl er zat mensen zijn die zouden moeten weten hoe ik mij voel en mijn blogs niet lezen.

Toch vraag ik mij af of hoog sensitief wel echt bestaat, ook al gaat hoog sensitiviteit echt over mij. Dat komt eigenlijk door de reacties die ik heb gekregen. Er zijn zoveel mensen die zichzelf erin herkennen. Is dit niet gewoon wat leven is? Geen idee. Maar om klachten te verminderen zal ik er toch mee moeten leren omgaan. Volgende week ga ik kijken hoe. Met andere woorden: leuk dat ik weet dat ik misschien een hoog sensitief persoon ben, maar wat kan ik doen om mijn leven te veranderen. Aan alleen een diagnose heb je niets.

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto’s: Pixabay

4 thoughts on “Hoog sensitief: de klachten

 1. Ik vind deze post erg herkenbaar! Heb nooit echt stilgestaan bij dat ik mogelijk hoogsensitief zou kunnen zijn. Schoof dat eerder onder ‘controlefreak’. Ik heb bijna alle symptomen volgens mij. Sinds ik in Frankfurt woon, heb ik wel meer lichamelijke klachten gekregen. Zou dat zijn omdat ik het mentaal niet helemaal kan ‘handelen’ hier? 🤥
  Essma onlangs geplaatst…Inspiratie | Mijn favoriete muziek tracks voor op reisMy Profile

 2. Op een gegeven moment weet je of je hoog sensitief bent of niet dat was mijn ervaring nadat ik ook op zoek was naar antwoorden. Ineens wist ik het zeker en toen voelde ik acceptatie. Maar het is voor een ieder een eigen ontdekkingsreis. Wat mij bij het plannen, organiseren en overzicht houden helpt is een bullet journal bijhouden. Zo bewaar je alles bij elkaar en raak je niks meer kwijt. Mijn leven werd een stuk rustiger.
  Mariska van Heel onlangs geplaatst…De basis ingrediënten voor natuurlijke verzorgingsproductenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge