Favoriete kinderboeken – TAG

Ik doe niet veel TAG’s meer, omdat dat niet meer past bij wat ik wil voor mijn blog. Maar voor deze TAG van Merel maak ik een uitzondering. Want dit past juist wel goed bij mijn blog. Alles over lezen en schrijven, hè 😉.  Dus kinderboeken kunnen niet achterblijven. Ik kwam hem bij Mirjam tegen en wilde hem meteen invullen. Bij deze.

Hebben jullie een voorleesritueel?
ja. Iedere avond voor het slapen gaan, gaan we met zijn allen op het grote bed zitten. Dan mag de peuter boekjes kiezen.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?
Nijntje is erg favoriet. Maar ook Wij gaan op berenjacht. En alle boeken met voertuigen. Als er maar een tractor in staat.

Welk boek vind je verschrikkelijk?
De goedkope boekjes van de Action. Mijn zoontje vindt ze erg leuk, maar die verhaaltjes gaan echt nergens over. Haha.

Welk boek lees jij het liefst voor?
Nijntje vind ik altijd erg leuk om te lezen. Die rijmpjes lezen lekker voor. Ook vind ik Mama kwijt en Hé, wie zit er op de wc? erg leuk!

Welk boek las je als kind het liefst?
Zelf las ik graag Minoes van Annie MG Schmidt. Maar ook las ik graag de boeken van Roald Dahl en later de boeken van Carry Slee. Mijn liefde voor thrillers begon ook al vroeg. Ik las graag RL. Stine. Je weet wel die van Fear Street. Ik verzamelde ze allemaal.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?
Ja. Ik vind lezen erg belangrijk en stimuleer het graag. Natuurlijk kan die kleine van mij nog helemaal niet lezen, maar hij kan prima zien. Dus als ik onze jongste telg aan het voeden ben, vraag ik de peuter om er een boekje bij te pakken. Meestal pakt hij kijkboekjes met voertuigen erbij en zit hij er ronduit over te vertellen.

Hebben jullie een abonnement op de bieb?
Dat hadden we wel. Via Boekstart hadden we voor onze oudste een gratis jaarabonnement. Die is inmiddels afgelopen, maar onze jongste kan er nu één krijgen. Dus dat gaan we binnenkort maar eens doen. En daarmee kan ik ook boeken voor peuters lenen. Overigens hebben mijn kinderen hun eigen persoonlijke bieb. Ik geloof dat de kinderen inmiddels meer boeken hebben dan papa en mama bij elkaar 😉.

Welke onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?
Ik weet niet of die heel onbekend is, maar het boekje Van top tot teen van Eric Carle (die van Rupsje Nooitgenoeg) vind ik wel een aanrader. Deze gaat over allemaal dieren die op een bepaalde manier bewegen en dan doet een kindje dit na. Mijn zoontje doet het ook graag na en zo leert hij zijn eigen lichaam kennen. Goed voor de grove motorische vaardigheden.
En de peuter vindt De Kleurenkat van Jane Cabrera erg leuk. Dit gaat over een kat die zich afvraagt wat zijn lievelingskleur is. Super schattig boekje die de peuter laat kennis maken met alle kleuren.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?
Annie MG Schmidt is toch wel mijn all time favorite en in mijn ogen de meest geniale schrijfster die er bestond. Verhalen, rijmpjes, liedjes. Zij kon het allemaal.

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?
Jazeker. Ik ben niet anders gewend vanuit mijn werk als pedagogisch medewerker. Intonatie in stem prikkelt het verhaal. Zelf vind je het ook niet leuk om naar een monotone presentatie te luisteren. Dus waarom zouden kinderen geboeid blijven als jij het verhaal saai brengt.

Wat is je favoriete voorleestip?
Zoals hierboven genoemd: de intonatie in je stem.

Verder zou ik gewoon mijn hele oude artikel over voorlezen er gewoon nog even bijpakken ;).

Volg mijn blog ook op  FacebookTwitterInstagram en Bloglovin’
En op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto: Eigen collectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge