De eerste babyhapjes

Vanaf dat je kindje 4 maanden is, mag je beginnen met de eerste babyhapjes. Dat kan fruit of groente zijn. De meningen zijn er nogal over verdeeld met welke je nou het beste kunt beginnen. Ik ben met fruit begonnen. Ik zal uitleggen waarom ik het advies van iedereen om met groente te beginnen aan mijn laars heb gelapt.

Even een disclaimer. Dit betekent niet dat ik vind dat anderen het fout doen. Ik vind juist dat er geen goed of fout is in dit geval, maar juist je eigen gevoel waar je op af moet gaan.

Zijn eerste hapje
mijn kleine is inmiddels ruim 5 maanden en dus zijn we al een tijdje bezig met het aanbieden van groente en fruit. Het horen nu nog pas oefenhapjes te zijn. Vanaf 6 maanden moet hij volledig mee eten. Maar hij eet het nu al zo goed, dat ik mij daar niet druk over maak. Zijn allereerste hapje was banaan. De eerste keer dat hij dit in zijn mond kreeg was even een heel gek gezicht. Maar direct gevolgd door een gezicht die duidelijk aangaf dat hij het lekker vond. Top!! Een paar hapjes vonden wij wel genoeg. De volgende dag gaven we hem broccoli. Dit vond hij minder lekker. Logisch, want dat is een stuk bitterder. Dus waarom ben ik nou eigenlijk met fruit begonnen?

Mijn keuze
Ik hoorde van veel mensen dat zij de voorkeur gaven aan het beginnen met groente. Dit is bitterder en anders zouden de baby’s veel meer voorkeur hebben voor fruit en niet voor groente. Deze theorie klonk in eerste instantie logisch. Maar toch bleef bij mij het gevoel dat dit niet klopte. Een mens geeft van nature voorkeur aan zoet. Het begint eigenlijk al in de baarmoeder. Daar kom je in aanraking met zoet vruchtwater. Daarna zoet moedermelk. Ik vond die theorie gewoon niet kloppen. Want zodra je fruit geeft, geven ze daar toch automatisch hun voorkeur aan. Althans, dat denk ik.

En dus begon ik liever met fruit. Juist omdat het nu oefenhappen zijn, en dus eigenlijk meer wennen is aan de structuur, leek het mij logischer om met fruit te beginnen. Een kind went sneller aan de structuur van het voedsel, als hij of zij het ook lekker vindt.

En hoe ging het?
of het nou aan de volgorde lag of niet: het werkte. Hij vond groente in het begin niet zo. Maar we zijn het gaan combineren met zoete groente, zoals wortel en zoete aardappel. Uiteindelijk zijn we ook combinaties zoals courgette en doperwten gaan proberen. En hij vindt het heerlijk.

Dus kind blij, ik blij. Nogmaals, dit betekent niet dat dit de ideale manier is om aan de eerste hapjes van je kind te beginnen. Doe gewoon wat voor jou het meest logisch is. Dat heb ik ook gedaan.

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil