Waarom is voorlezen belangrijk?

– Taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden en kunnen ze later ook zelf   benoemen.
– Concentratie en rust. Een kind hoeft even niet de wereld om zich heen te ontdekken en leert zich te concentreren op één ding.
– Fantasie prikkelen. Uw kind leert de wereld om zich heen te begrijpen door fantasie te gebruiken. Ook worden de werelden in boeken op een manier geschetst, zoals kinderen dat graag zien.
– Aandacht. Uw kind krijgt de aandacht die hij of zij nodig heeft.
– Interesse. Uw kind ontwikkelt interesse voor boeken.
Let bij het uitzoeken van een boek op de interesse en de leeftijd van uw kind. Voorlezen kan al vanaf 3 maanden!!!! Het gaat dan nog niet om de verhalen, maar om het samenzijn met uw kind.Maar waar moet u dan op letten bij het uitzoeken van een boekje?

Elke kind ontwikkelt zich anders. Daarom is het niet alleen belangrijk om te letten op de leeftijd van uw kind, maar ook zijn of haar interesses van dat moment. Ook is het belangrijk om op de lengte van het verhaal te letten. Als een verhaal lang duurt, kan een kind sneller afgeleid zijn. Plaatjes kunnen extra interesse opwekken. Hieronder nog per leeftijd een aantal aandachtspunten:

3 maanden: boeken met plaatjes met zwart-wit contrasten. Later gaan zij ook de primaire kleuren onderscheiden. Beginnen met eenvoudige vormen, zoals vierkantjes, rondjes etc. door simpele plaatsjes te benoemen, gaat uw baby woordjes en plaatjes aan elkaar koppelen, dit verbreedt de woordenschat.
9 maanden: verhalen kunnen rijmpjes bevatten. Dit geeft herkenbare klanken.
Bijna één jaar: boek met herkenbare plaatsjes met overeenkomsten uit hun belevingswereld. Bijvoorbeeld speelgoed, dieren, eten, etc. Nog geen ingewikkelde tekeningen gebruiken. Maar één tekening tegen een effen achtergrond. Bijvoorbeeld de Boeken van Nijntje zijn heel geschikt voor deze leeftijd.
12 tot 18 maanden: plaatjes kunnen langzaamaan ingewikkelder worden. Kindjes blijven ook langer geïnteresseerd. Ook herkennen ze steeds meer gevoelens.
18 maanden tot 3 jaar. De belevingswereld wordt groter en krijgen interesse in nieuwe dingen. Voelboekjes of flapboekjes zijn zeer geschikt voor deze leeftijd. Houd wel rekening met de voorkeur va uw kind. Het ene kind vindt aanwijsboekjes leuker en weer andere kinderen vinden boekjes met een verhaallijn leuker.
Bronnen: Wij, 2001/ Jonge gezinnen, 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge