Inenten blijft een discussie zonder einde…

Ruim een week heb ik mijn arm gevoeld. Alleen even een reisvaccinatie halen voor Hepatitis A…

Volgens mij is het een vrij nieuwe discussie. Ik kan mij niet herinneren dat er vroeger zoveel mensen waren die hun kinderen niet lieten inenten. Nu zie en hoor ik deze discussie regelmatig. Bijvoorbeeld door nieuwsberichten over kinderdagverblijven die ingeënte kinderen willen weigeren en de bepaalde bijwerkingen die de inenting tegen eierstokkanker zou hebben.

Het is een verhaal met twee kanten. Aan de ene kant hoor ik voorstanders van inenten boos zijn, omdat ouders die hun kinderen niet laten inenten profiteren van ouders die wel hun kinderen laten inenten. Aan de andere kant ouders die vinden dat de overheid het verhaal over inenten mooier maakt om de farmacie te spekken, terwijl gevolgen groot kunnen zijn als het fout gaat. Ik zag laatst een documentaire over een jongen die gehandicapt werd door een inenting die hij kreeg toen hij 5 maanden oud was. Ik vond het jammer dat ze in die documentaire niet heel duidelijk waren of het nou toeval was dat zijn handicap ineens naar boven kwam of dat zijn handicap het gevolg was van de vaccinatie. En toch maakte dat verhaal mij wel een beetje bang. In mijn achterhoofd houdend dat angst, alles behalve, een goede raadgever is.

Bepaalde ziektes zouden niet meer bestaan. Is één van de argumenten die ik vaak hoor. Maar deze zien we niet terug omdat we inenten, is dan weer een tegenargument. Daarnaast gaat het vaak om ziektes die door hygiëne ook verdreven zijn. Tegenwoordig hoeven we ons daar in Nederland geen zorgen meer om te maken. Maar dit geldt niet voor alle landen en doordat er veel immigranten in Nederland zijn, komen wij er wel weer mee in aanraking. Kijk maar naar MERS, SARS of de Mexicaanse griep dat zich alleen al door reizigers razendsnel verspreidt.

Ik heb veel horen zeggen dat je jezelf echt voor je kop slaat als je je kind niet hebt ingeënt en je kind vervolgens iets krijgt. Ja, dat is waar. Maar dat argument is ook andersom te gebruiken. Je slaat jezelf ook voor je kop als je je kind inent en daardoor vervolgens de rest van zijn leven last van houdt.

Voor beide partijen valt er dus wel wat te zeggen. Ik denk dat we met zijn allen elkaar niet moeten gaan bang maken en al zeker je keuze niet daar van af laten hangen. Zoals eerder genoemd: angst is een slechte raadgever. Maar laat je vooral goed voorlichten. Liefst wel door onafhankelijke partijen. Weeg de voor- en nadelen af en doe dat voornamelijk door wetenschappelijke onderzoeken en niet op forums waar voor-en tegenstanders maar wat roepen!

One thought on “Inenten blijft een discussie zonder einde…

  1. Ik heb het gevoel dat er procentueel maar weinig bijwerkingen en nadelen zijn, maar dat vooral de negatieve kant steeds in de media wordt belicht. Evie doet mee aan het vaccinatieprogramma. Met de vaccinaties maakt haar lichaam direct antistoffen aan. Sommige kinderziekten zijn ook niet mals wanneer je deze pas op latere leeftijd krijgt. Daarbij wil ons kinderdagverblijf dat kinderen gevaccineerd zijn.
    Evie heeft bij geen van de vaccinaties last gehad. Alleen van de voorlopig laatste een paar dagen koorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge