Halloween is leuk!

Kwan.C via Compfight cc
Kwan.C via Compfight cc

Bijna Halloween. En dat is leuk! Ik hou van Halloween. De leuke pompoenen, enge heksen en spookjes komen weer tevoorschijn. Ik had het wilde idee om een artikel te schrijven over het pedagogische achter Halloween. Ja, een wild idee. Daar bleef het bij. Hoe ik ook Google. Ik kom er niet achter wat er pedagogisch verantwoord is aan Halloween.

Ik zie snoep voorbij komen. Willen we onze kinderen volstoppen met snoep? Ja, ik zeg leuk toch. Zo af en toe moet dat kunnen en dat maakt het feest voor kinderen ook zo leuk. Kinderen bang maken in het donker is leuk? Enge monsters en je kind nachtmerries bezorgen. Heel fijn. Waarschijnlijk ben je weer even bezig om je kind tot bedaren te krijgen. Is dat echt zo? Je kind kan ook lekker het monster uithangen of iets anders. Het is een soort van tweede carnaval, maar dan met heel veel snoep. En laten we eerlijk wezen. Het is toch ook wel heel erg spannend voor een kind om in het donker langs deuren te mogen gaan om snoep op te halen.

Maar goed. In eerste instantie was het ook helemaal geen kinderfeest. Oorspronkelijk was 31 oktober de oudejaarsavond van de Kelten. Om de geesten van de overledenen tegen te houden, droegen de Kelten maskers. De geesten werden aangetrokken door het eten dat voor de deur werd neergelegd. Dus niets kinderachtigs aan. Gewoon een hoop bijgeloof, dat uiteindelijk omgetoverd is tot een leuk feest voor de kinderen.

Halloween leerzaam?
Toch kun je als ouder wel iets leerzaams van Halloween maken. Denk aan hele simpele activiteiten als maskers of lampionnen maken. Wellicht is het leuk om Halloween koekjes te bakken in de vorm van een spookje. Of gewoon een spannend boek voorlezen voor vermaak. Ja, achter voorlezen schuilt een heleboel pedagogisch. Het is belangrijk voor de taalontwikkeling, het creëert een rust moment, het prikkelt de fantasie en nog veel meer. Hier ga ik later nog een keer op verder.

Dus Halloween is leuk! En samen met je kind kun je er iets leuks en leerzaams van maken. Ik zou zeggen: veel plezier!!! En eigenlijk ben ik heel benieuwd naar jullie Halloween-activiteit. Dus laat een comment achter.

3 thoughts on “Halloween is leuk!

  1. Ik vind het een leuk feestje voor de kinderen en inderdaad pedagogisch verantwoord of niet, ze hebben er een boel plezier mee. Ik ga morgen naar Haarlem voor een boekpresentatie van een kinderboekenschrijfster. Daarna een strandwandeling maken. Niet echt halloween maar ook héél erg leuk.

  2. Ik heb echt helemaal niets met halloween. Wij hebben het vroeger ook nooit gevierd en bij ons in de buurt hoor ik er ook nooit iets over. Heel veel plezier in ieder geval! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge