Hoe daag ik een tevreden baby uit?

baby-84552_1920
Bron

Wij hebben een tevreden baby. Helemaal niet erg, natuurlijk. Hij huilt niet veel, kan zichzelf prima vermaken en naar bed brengen is niet altijd een probleem (soms wel, zie dit artikel over babykamer zen maken). Maar onze manneke is wat groter dan gemiddeld. En baby’s die groter zijn dan gemiddeld, hebben ook wat meer moeite met hun lichaam verplaatsen omdat het zwaarder is. Zijn beentjes vliegen al omhoog en hij grijpt flink om zich heen. Nou is ons kindje pas 2,5 maand. Dus ik maak mij echt nog nergens druk over. Hij hoeft nog niet te draaien. Maar als pedagoog ben ik continu aan het kijken naar manieren om zijn ontwikkeling te stimuleren. Dit zonder dwang uiteraard. Want ik vind het wel belangrijk dat hij zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Maar hij kan zich alleen optimaal ontwikkelen als ik de omgeving daar op aan pas en de juiste materialen aanbied zodat hij ook wil ontwikkelen. Ik denk niet dat hij lui is hoor, maar hij kijkt gewoon heel graag om zich heen. En dus kijk ik graag om mij heen voor speelgoed dat ik hem kan aanbieden. Alleen maar leuk. En als hij inderdaad moeite krijgt in zijn grove motorische ontwikkeling, hebben we in ieder geval de nodige spullen in huis.

 1. Op zijn buik leggen
  Eerder schreef ik al een shoplog over de Ikea. Ik heb toen een kleed gekocht waar hij goed stevig op ligt, zodat hij kan oefenen met zijn hoofd omhoog houden. Wij leggen hem iedere dag even 5 minuten op zijn buik. Hij raakt dan heel erg gefrustreerd. Hij wil dan heel graag weer terug naar zijn rug en hij krijgt zichzelf al goed op zijn zij. Een beetje frustratie is prima!
 1. Speelruimte vergroten en uitdagen
  De box is voor mijn mannetje erg klein. Wij hebben namelijk een enorme baby ;). Hij is nog geen 3 maanden en al ruim 7 kilo. Dan hebben jullie even een beeld erbij. Hij heeft wel een manier gevonden om zichzelf al een kwart slag te draaien door zijn benen tegen de spijlen van de box aan te duwen. Hartstikke trots natuurlijk. Zo af en toe leggen we hem dus weer op dat bovengenoemde kleed. Dan kunnen we het speelgoed iets verder weg leggen. Dit daagt uit om te moeten pakken door te draaien. Dat doet hij niet en het interesseert hem ook niet. Hij kijkt net zo lief om zich heen of kijkt gezellig in de spiegel die erbij staat.
 1. Mobile weg halen
  Naar mijn mening activeert die mobile echt totaal niet en is die uitgevonden voor volwassenen. Wij hadden er ook één hangen boven de box. Hartstikke leuk. Hij reageerde er echt heel leuk op. Maar al gauw werd ik gek van dat ding. Het was er namelijk zo één die je op moest winden en weer uitging na 2 minuten. Hij vond hem zo mooi, dat hij begon te mopperen als dat ding uit was. Ik heb hem toen weggehaald. Daarna kreeg hij ook meer oog voor al het speelgoed om hem heen. Nu hij sowieso wat meer ziet, maakt het niet meer uit of er een mobile hangt. Hij kijkt ook graag naar andere dingen die hij ziet, zoals iets dat aan de muur hangt.
 1. Speelgoed ook binnen bereik leggen
  Bij punt 2 schreef ik nog over speelgoed een beetje buiten zijn bereik te leggen om uit te dagen. Dit wissel ik af met juist het aanreiken van speelgoed of naast hem leggen. Te ver weg leggen werkt frustrerend. Frustratie kan juist weer motiverend werken, maar te veel frustratie is ook niet goed. Er moet een goede balans zijn. Ik heb gemerkt dat hij steeds meer speelgoed gaat pakken dat binnen zijn bereik ligt. En daar speelt hij dan een tijdje mee. Dan is ineens het speelgoed waar hij eerst niet naar omkeek, ineens zijn favoriet.
 1. Actief speelgoed in plaats van passief
  Iedereen is tegenwoordig voor speelgoed zonder geluid. Ik in principe ook. Ik had echt helemaal niets in huis van VTech, omdat ik liever wil dat hij zelf gaat ontdekken. Maar omdat het zo’n tevreden mannetje is, heb ik het idee dat hij al voldoende te ontdekken heeft aan zijn handjes. Ik heb wel gemerkt dat geluiden zijn interesse wekt. Dus als hij per ongeluk ergens tegen aan tikt dat geluid maakt, kijkt hij er gelijk naar en wil hij dat pakken. Maar dan moet hij wel eerst met zijn handen zwaaien en ergens tegenaan tikken. En dus speelgoed met geluid. Zo’n verstop-ding zeg maar. Die kun je iets verder leggen, maakt af en toe een geluidje uit zichzelf. Het wekt zijn nieuwsgierigheid in de hoop dat hij het wil gaan pakken en dus iets moet ondernemen.

Als ik deze blog zo teruglees, is het net of wij een heel lui mannetje hebben. Helemaal niet hoor. Zoals ik al eerder schreef, hij kijkt gewoon ontzettend veel om zich heen. De hele wereld is interessant en door verschillende materialen en activiteiten aan te bieden, hoop ik zijn wereld interessant te houden.

Wat doen jullie om jullie baby/kinderen uit te dagen?

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

5 thoughts on “Hoe daag ik een tevreden baby uit?

 1. Goh, als ik het zo lees herken ik veel van wat ik deed vroeger.

  Ik was er wel niet ‘bewust-bewust’ mee bezig, zoals jij nu overduidelijk erover nadenkt.
  Ik denk dat het gewoon automatisch ging.

  De oudste dochter was ook wel altijd een zeer actief kind – ze liep op 10 maand al.

 2. Je moet ook een mobile met timer hebben. Het liefst zodat je hem trapsgewijs kan opschroeven. 10, 20, 30 minuten… 😉 Ach weet je, het komt wel. Mijn baby kon tot 11 maanden amper goed zitten. In 4 weken tijd ging ze van stevig zitten, naar snel tijgeren en nu optrekken en overal staan. Zolang je er op een relaxte manier mee omgaat, zal het vast goed komen.
  Josan onlangs geplaatst…Fashion Friday Preview Primark herfst winter 2016My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge