Bye bye acné – mijn dieet aanpassen

Sinds mijn puberteit is mijn huid één groot drama. Wat ik dacht dat begon als jeugdpuistjes is inmiddels uitgegroeid tot een echt huidprobleem: acné. Op mijn 32ste had ik gehoopt er toch echt vanaf te zijn. Maar helaas. Na diverse doktersbezoekjes, huidproducten en brandnetelthee te hebben geprobeerd, ga ik maar eens proberen te achterhalen waar het probleem nou echt vandaan komt. Vandaag vertel ik hoe ik dat ga doen.

Ik werk met kinderen. En kinderen zijn eerlijk. Daar werd ik vorige week weer even mee geconfronteerd. Een kindje zei tegen mij: “ik zie allemaal waterpokken in je gezicht”. Meestal kan ik wel lachen om die gekke uitspraken van kinderen. Maar nu kon ik wel janken. Want het is iets waar ik al sinds mijn puberteit onzeker over ben. En iedereen probeert je wijs te maken dat het allemaal wel meevalt en dat ik het erger zie dan anderen. Nou zo’n opmerking van een kindje laat mij weten dat mensen het wel degelijk zien, maar gewoon keihard liegen tegen mij om mij te “helpen”. De huisarts heb ik tot nu toe niks aan gehad. Zoals ik bij mijn zoontje ook zelf ben gaan experimenteren en erachter kwam dat hij koemelk-allergie heeft, ga ik dus nu ook zelf dingen proberen.

Wat heb ik al geprobeerd?
De huisarts heeft mij alleen maar middeltjes voorgeschreven zoals chemische crèmes en antibiotica. Die antibiotica werkte perfect. Maar de bijwerkingen waren verschrikkelijk. Toen ik op een dag met megabuikpijn op bed lag, leek mij dit ook niet de oplossing. Ik kan moeilijk de rest van mijn leven antibiotica blijven slikken. Dat mijn acné een hormonaal dingetje is, is ook wel zeker. De acne is erger rond de hormoonpieken in de maand zoals mijn menstruatie en ovulatie. Stress maakt ook hele fijne hormonen vrij die gelijk in mijn gezicht terug te vinden zijn. Een puistje moet dan kunnen. Maar mijn hele gezicht zit onder de ontstekingen die gewoon echt zeer doen.

Mijn theorie
Mijn lichaam reageert ergens op wat de hoge ontstekingswaarden in mijn lichaam moet veroorzaken. Ik drink al dagelijks brandnetelthee (minimaal 2 bakken thee). Dat doe ik nu drie weken. Tot nu toe zie ik geen verschil. Misschien heb ik geen geduld. Dat kan. Maar ik nuttig dan misschien nog steeds datgene waar mijn huid op reageert. Een brandneteltheetje zuivert dat er niet uit.

Wat ga ik doen?
Elimineren. Datgene wat het meest bekent staat om de kans op acné te veroorzaken, ga ik bannen uit mijn dieet: Suikers. Daar begin ik mee. Na dat een maand geprobeerd te hebben ga ik koolhydraten en gluten elimineren. De volgende stap is melk. Ik hoop het uiteraard bij de suikers al gevonden te hebben.

Het gaat vast niet makkelijk worden. Want suikers zit zo’n beetje in alles. En al helemaal in alles wat ik lekker vind 😉. Maar je moet er iets voor over hebben. En ik hoop gewoon na een maand al het probleem gevonden te hebben. Dan weet ik in ieder geval waar het aan ligt en dan kan ik in de toekomst zelf de afweging maken of ik het ervoor over heb of niet.

Zomerdoelen
Omdat ik al een aantal blog-series heb lopen, zal ik jullie niet gaan vervelen met nog een serie over de voortgang van dit projectje. Voor mij is dit een doel voor de zomer: erachter komen waar de acné vandaan komt door mijn dieet aan te passen. Door middel van de zomerdoelen-update zal ik jullie op de hoogte houden van de voortgang en of ik het überhaupt vol houd.

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto’s: Pixabay

4 thoughts on “Bye bye acné – mijn dieet aanpassen

  1. Toen ik het Killerbody dieet volgde had ik minder last van acne. Geen suikers, weinig koolhydraten (vooral uit groente en fruit) en veel eiwitten. In het begin begon mijn lijf te detoxen waardoor ik juist meer pukkels kreeg, maar na een paar weken verdwenen deze. Ik zou er wel de tijd voor nemen. Een eliminatiedieet via een diëtist duurt vaak al twee tot vier weken.
    Meike onlangs geplaatst…DIY: Sleutelhanger van krimpfolieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge