Hoog sensitief: de kenmerken

Vorige week beschreef ik al dat ik nieuwsgierig ben naar het fenomeen hoog sensitief. Ik had er weleens van gehoord en ik herkende mij erin. Maar het blijft een beetje een vaag iets. Het valt toch een beetje onder het spirituele. Dat is gek. Vooral als mensen er problemen door ervaren. De reacties waren erg positief. Nieuwsgierigen. Maar ook mensen die het label liever niet willen hebben. En dat snap ik helemaal. Je hebt niets aan een label. Maar toch kan het wel duidelijkheid geven over de “klachten” die je misschien al je hele leven ervaart. En dus duidelijkheid. Dit kan het begin zijn van leren met de situatie om te gaan. Ik vind een label niet altijd een slecht ding. Zolang je er maar mee vooruit gaat. Vandaag beschrijf ik de kenmerken van hoog sensitief en hoe ik mij hier zelf in herken.

De kenmerken

 • Zintuigelijke waarnemingen zijn intenser en gedetailleerder.

Jup. Helemaal. Fijnproever eerste klas. En ik kan een liedje helemaal afkeuren omdat de zanger een irritante stem heeft. Irritante stemmen kunnen over het algemeen bij mij een hele gevoelige snaar raken.

 • Vermogen om stemmingen van anderen aan te voelen

Ja, mij hoef je niet voor de gek te houden. Ik heb meteen door dat er iets aan de hand is. Ik vraag het niet altijd (bij sommigen wel). Maar sommige hebben er misschien geen behoefte aan om met me te praten. Voel ik ook feilloos aan.

 • Ervaart de stemmingen van zichzelf heel sterk. En van anderen.

Zie hierboven over anderen. Over mijzelf kan ik alleen maar zeggen dat ik ook echt in janken uit kan barsten twee dagen voor mijn menstruatie. De dagen erna kan ik weer heel vrolijk zijn. Tot overdrevene toe. Klinkt een beetje manisch. Maar ik denk dat we allemaal wel weten dat dat weer van een heel ander level is.

 • Sterk rechtvaardigheidsgevoel dat voor conflicten kan zorgen

Ik ben extreem conflict vermijdend. Maar als ik je niet ken en je kruipt voor in een winkel… dan zou ik wel dekking zoeken als ik jou was. Ik heb ooit een keer in een parkeergarage gehad die niet heel kinderwagen vriendelijk was, een conflict gehad. Ik was met een vriendin en haar dochtertje wezen shoppen. Na bij de automaat afgerekend te hebben moesten we een hele hoge afstap af. Alle boodschappen donderde van de kinderwagen. Bij het uitrijden waren de 10 minuten dus weer voorbij en kon je voor een heel uur gaan betalen. Ik denk dat de vrouw aan de andere kant van de intercom het nog over mij heeft. Ik was op zijn zachtst gezegd niet blij met deze niet meedenkende persoon.

 • Een rijke innerlijke beleving die samengaat met dromen en fantaseren

Ik zal maar niet vertellen waar mijn dromen over gaan. Hahaha. Nee grapje. Ik ben wel echt een dromer. Ik heb hele toekomstvisies of ideeën hoe bepaalde situaties gaan verlopen. Ook ideeën voor verhalen in boekvorm heb ik genoeg. Het moet er alleen nog uit.

 • Meer dan gemiddeld onder de indruk van kunst en muziek

Zeker. Zoals ik mij aan iemand kan ergeren met een irritante stem. Zo kan ik ook fan zijn van iemand met een prachtige stem. Dan mag het nummer vervelend zijn, maar dan vind ik het alsnog heerlijk om naar te luisteren.

 • Ergens waarde aan hechten als er een gevoel aan te pas komt

Ik weet niet zo goed wat er hiermee wordt bedoeld. Wel kan ik erg nostalgisch zijn over spullen.

 • Een sterkere verbinding met de natuur

Ja, dat voel ik wel. Ik zou heel gelukkig kunnen worden in een hutje op de hei. Ik heb altijd geroepen liever een grote tuin te willen dan een groot huis. En ik geloof dat ik de enige ter wereld ben die prima drie weken in een klein tentje kan vertoeven. Ik geniet volop van rust. Juist omdat mijn focus te vaak ligt bij (ongewenste) geluiden.
Ook kan ik genieten van alle plantjes en bloemetjes in de tuin. Ik kom helemaal tot rust als ik de tuin sproei. Wel één kanttekening. Ik hou van dieren. Maar ik heb een hekel kleine beestjes. Vooral spinnen moeten niet bij mij in de buurt komen.

 • Willen anderen graag helpen en bijstaan

Ja. Maar ook dan komt wel weer het rechtsvaardigheid gevoel naar boven. Ik heb mensen waar ik echt veel tijd en energie in gestoken heb de laatste jaren. Het is dan soms jammer dat je er ineens nog maar weinig van hoort.

 • Perfectionistisch van aard

Niet voor niets heeft het afgelopen jaar een burn-out om de hoek geloerd.

 • Inlevingsvermogen

Is alleen maar erger geworden sinds ik een kind heb.

 • Een zeer goed ontwikkelde intuïtie

Hier kan ik mij dan weer niet zo in vinden. Of ik heb er nooit op gelet.

 • Lijken over een 6de zintuig te beschikken

Dit is dus dat zweverige waar ze het over hebben. Tuurlijk heb je weleens dat je aan iemand denkt en de volgende dag kom je die toevallig tegen. Noem het toeval. Noem het een 6de zintuig. Hier ben ik dus te nuchter voor.

 • Diepzinnig en creatief

Ja en ja.

 • Denken in beelden

Ja. Heel sterk. Soms zo sterk dat als ik van de voren mij iets bedenk, ik zwaar teleurgesteld kan zijn omdat ik het mij anders had voorgesteld.

(Bron: addkenmerken.net)

Conclusie
Ik herken veel symptomen in meerdere of minderen mate bij mijzelf. Of ik kan concluderen dat ik hoog sensitief ben? Dat weet ik nog niet. Ik wil ook weleens weten wat de klachten zijn die hoog sensitieve personen ervaren. Maar dat volgende keer.

Volg mijn blog ook op  Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin’
En natuurlijk op Snapchat: leonie_vanmil

Bron foto’s: Pixabay

3 thoughts on “Hoog sensitief: de kenmerken

 1. Nee, in een hutje op de hei zou ik niet kunnen. Maar daar zijn vast veel spinnen 😉. In sommige dingen kan ik me wel herkennen zoals ergens waarde aan hechten. Als ik iets van mijn oma bv heb gekregen en ik wil het bijvoorbeeld niet meer kan ik er moeilijk afstand van doen, omdat ik het van haar heb gekregen . Daarom heb ik vast ook zoveel spullen haha
  Krystle/ Batboy onlangs geplaatst…Zonder papa & mama op de campingMy Profile

 2. Ik ben hoog sensitief en herken dus werkelijk alles uit dit lijstje. De sterke verbinding met de natuur heb ik ook heel erg bijvoorbeeld. Ik vind het heerlijk, die rust en al het groen om mij heen. De stemming van anderen kan soms voor mij echt killing zijn. Kan er wel steeds beter mee omgaan hoor, maar soms vind ik het wel vervelend dat ik dat zo sterk aanvoel…
  Sandra onlangs geplaatst…Het verhaal achter deze foto | Kwetsbaarheid & krachtMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge